reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ukázal malá 8TB NVMe SSD

21.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung ukázal malá 8TB NVMe SSD
Samsung si připravil vysokokapacitní 8TB SSD, která směřují do datových center. Jde přitom o formát NGSFF, který se podobá M.2 kartám a využívá rovněž NVMe. Samsung je prezentuje jako své první NF1 NVMe SSD. 
Jde tak prostě o SSD v podobě o něco větších kartiček v porovnání s formátem M.2 a konkrétně jde o Next-generation Small Form Factor (NGSFF). Místa je tu dost pro vytvoření celkové kapacity 8 TB.
 
 
Samsung NF1 je tvořeno paměťmi Samsung V-NAND, které ukládají 3 bity do buňky (TLC). Využívají se zde pouzdra tvořená 16 vrstvami z 256Gb čipů. Jedno pouzdro tak má kapacitu 512 GB, a tak jich pro celkovou kapacitu 8 TB stačí také šestnáct, čili osm na každé straně SSD o ploše 11 x 30,5 mm. Právě širší PCB je klíčem k tomu, aby se na NGSFF vešly paměti NAND Flash ve dvou řadách, takže oproti M.2 je kapacita dvojnásobná. 
 
Výrobce očekává, že jeho NF1 SSD rychle a snadno nahradí obvyklá NVMe SSD využívající 2,5" formát. Díky tomu bude možné v existující serverové infrastruktuře navýšit úložnou kapacitu, a to tak, že 2U rackové servery budou moci obsahovat celkem 576 TB v pamětech Flash. 
 
NF1 SSD navíc podporují díky svému modernímu kontroleru i nejmodernější verze rozhraní, a sice NVMe 1.3 a především PCIe 4.0. To zdvojnásobuje propustnost jednotlivých linek, ovšem zde to není zrovna potřeba, protože tato SSD dosahují maximálně 3100 MB/s při čtení a 2000 MB/s při zápisu. Náhodné IOPS čtení činí 500.000 IOPS a zápis 50.000 IOPS. 
 
Vedle pamětí NAND Flash a SSD kontroleru je tady také velkorysých 12 GB paměti LPDDR4 sloužících coby cache. Výdrž byla stanovena s hodnotou 1,3 DWPD, takže po dobu tříleté záruky můžeme celé 8TB SSD 1,3x za každý den celkově přepsat. To činí přibližně 1400 celkových přepisů, což ale na serverové SSD není zrovna moc. Společně s IOPS při zápisu to ukazuje na ten prostý fakt, že NF1 SSD se mají uplatnit především v serverech, kde se vyžaduje především pohotový přístup k už zapsaným datům. 
 
Samsung chce později v tomto roce 256Gb paměti V-NAND nahradit 512Gb, což by mohlo kapacitu 8 TB zvednout až na dvojnásobek. 
 
Zdroj: Samsung


reklama