reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung úspěšně dokončil vývoj 5nm EUV procesu

16.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Samsung úspěšně dokončil vývoj 5nm EUV procesu
Společnost Samsung můžeme společně s TSMC považovat za firmu, která má k dispozici světově nejpokročilejší procesy pro výrobu počítačových čipů. Ostatně už se pochlubila, že vývoj jejího 5nm FinFET s EUV je dokončen. 
Výroba počítačových čipů pomocí 5nm procesů firem TSMC a Samsung ještě nezačala, tedy alespoň ne ta běžná. Jde spíše o technologie, které se ukáží na trhu někdy v příštím roce, ale jejich postupný nástup už nám stvrzuje, že Intel opravdu přišel o svůj technologický náskok, z nějž se těšil poté, co sám uvedl na trh 22nm technologii a s ní své tranzistory Tri-gate, na něž ostatní až později reagovali pomocí různých procesů obecně označovaných jako FinFET.
 
 
Nyní také nejde pouze o to, že TSMC a Samsung mají technologie s vyšším rozlišením, ostatně jejich označení pomocí XXnm je do jisté míry otázka marketingu. Jde i o to, že obě tyto firmy už používají technologii EUV, a to nejdříve v rámci vylepšených 7nm procesů a nové 5nm procesy tak už budou druhé v pořadí, a to v době, kdy Intel k výrobě pomocí EUV ještě ani nepřičichl a v rámci stále ještě připravovaného 10nm procesu ani nepřičichne, pokud tu tedy není něco, co dosud nevíme. 
 
Jaký ale bude nový 5nm EUV proces firmy Samsung? Ta uvádí, že oproti její 7nm technologii tu bude výhoda ve 25% navýšení počtu tranzistorů na stejné ploše, 20% snížení spotřeby, anebo 10% navýšení výkonu. Nový proces by měl ještě více využít technologii EUV, čili na větším počtu vrstev, čímž se zjednoduší příprava masek, ale my už se nedozvíme podrobnosti o tom, jak moc se použití EUV oproti předchozímu procesu rozšíří. 
 
Samsung ale uvádí, že 5nm proces vychází přímo ze 7nm, díky čemuž bude přechod na něj snadný i pro zákazníky, kteří budou moci využít upravené 7nm čipy, takže lze mluvit o možnosti die-shrinku. Odstartována byla již zkušební výroba, takže možná že ještě letos začne běžná produkce ve velkém. 
 
Vedle toho byl připraven dokonce i 6nm EUV proces, na němž byl už připraven první návrh čipu, ale lze očekávat, že vedle 7nm procesu bude hlavní hvězdou právě ten 5nm. Jako obvykle jsme se také nedozvěděli nic konkrétního o tom, kdo a pro výrobu čeho nové procesy využije. Opět tu máme obecné zaměření, a to na 5G, AI, HPC a automotive a nakonec se Samsung zmínil o tom, že nové procesy s EUV se uplatní na linkách továrny S3 v korejském Hwaseongu. Přesně ta se bude také brzy rozšiřovat, přičemž nové kapacity budou připraveny už někdy v druhé polovině příštího roku a od začátku toho příštího by už měla odstartovat výroba. 
 
Zdroj: TZ Samsung


reklama