reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung zrušil výrobu overclockery oblíbených B-die DDR4

7.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Samsung zrušil výrobu overclockery oblíbených B-die DDR4
Vypadá to, že z důvodu nutnosti se zaměřit především na produkci DRAM s vyšší paměťovou hustotou nám Samsung zrušil výrobu tzv. B-die pamětí, které jsou oblíbené overclockery a především pak majiteli na paměti náročných Ryzenů. 
Když na trh přišly první procesory Ryzen, jejich majitelé museli do velké míry řešit výběr vhodných modulů operační paměti. Než se situace zlepšila, bylo na trhu jen pár modelů, které s novými Ryzeny zaručeně fungovaly, a to nejlépe při vysokých taktech. Právě o ty šlo také, protože tyto procesory se dokáží za rychlé paměti odměnit. Právě proto téma výběru těch pravých pamětí pro AMD Ryzen zcela neutichlo, i když z hlediska kompatibility už téměř není co řešit. 
 
 
Paměti Samsung označované jako B-die přitom platily jako nejstabilnější a nejlépe taktovatelné ze všech vyráběných typů a nyní byly v katalogu firmy označeny písmeny EOL, což znamená prostě End of Life. Tyto paměti tak končí a nahrazeny budou verzemi M-die a A-die s vyšší hustotou, a to až 32 GB pro single-rank paměti v případě M-die. Jenomže M-die si právě kvůli tomu vyhlédli firemní zákazníci pro své servery a tyto paměti se tak na běžný trh nedostávají. 
 
Menší záhada jsou A-die, které také nabídnou vyšší hustotu než B-die, ale není zatím jasné, jak to bude s jejich výkony. Takže ještě není třeba posílat Samsung do háje, ostatně zvyšující se paměťová hustota sama o sobě značí přirozený pokrok.
 
Co to ale všechno znamená pro zákazníky? O A-die se proslýchá, že by mohly nabídnout srovnatelné takty jako B-die, ale to aktuálně neplatí. Samsung by mohl A-die příslušně upravit, nebo pečlivě vybírat ty povedenější kusy pro vysoko taktované paměti. Tak či tak, neměli bychom se divit, pokud bude cena právě vysoko taktovaných modulů DDR4 na trhu stoupat. 
 
Mezitím se ale ceny těchto pamětí už konečně v řadě případů dostaly na úroveň z roku 2016. Například paměti G.Skill F4-3200C16D-16GVKB, čili 2x 8 GB DDR4-3200 se dají pořídit za cca 2350 Kč a už jen padesátikoruna jim chybí k dosažení historického minima na našem trhu. 
 


reklama