reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šanghaj se konečně probouzí k životu, počty nových případů nákazy klesly

30.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Šanghaj se konečně probouzí k životu, počty nových případů nákazy klesly
Těžce zkoušení obyvatelé Šanghaje, které rostoucí počet případů Covidu-19, respektive spíše drakonická opatření čínské vlády dostaly na dva měsíce do velkých potíží, budou moci konečně lépe dýchat. 
Představme si, že bychom si kvůli stovkám či desítkám nových případů Covidu-19 denně nemohli jít ani nakoupit, natož pak odjet za rodinou, nebo třeba jen odejít z práce bez vidiny toho, že se tam už nevrátíme. Pro obyvatele Šanghaje šlo přitom o tvrdou realitu posledních dvou měsíců, ačkoliv během května se už počty nových případů držely pod 300 denně a v druhé polovině měsíce už pod 100 denně. Čili 25milionová Šanghaj je na tom nyní už lépe než 10milionová Česká republika, a přitom tam dosud platila tak přísná nařízení daná politikou nulové tolerance ve spojení s tím, že se Šanghaj vůbec poprvé setkala tak prudkým nárůstem případů nákazy, jaký zařídila mutace omikron. 
 
 
Nyní se ale už mohou obyvatelé Šanghaje těšit na to, že se opět podívají ven, a přitom měli v březnu před sebou vidinu toho, že lockdown potrvá jen několik dní, než bude populace jejich aglomerace otestována a zajištěna budou případná ohniska. 
 
Nejde přitom jen o světlo na konci tunelu, neboť včera již místní úřady vzkázaly, že od středy se podniky opět budou moci otevřít, aniž by žádaly zvláštní povolení. Ze všech obyvatel Šanghaje má pod přísnou uzávěrou nadále setrvávat jen kolem 220 tisíc lidí, čili drtivá většina se už bude moci volně pohybovat, i když v řadě míst jen s negativním testem, který bude v Šanghaji platit 72 hodin a v Pekingu jen 48 hodin. Právě v Pekingu zůstávají přísnější opatření týkající se třeba i restaurací, které budou moci svá jídla zákazníkům jen dovážet, nebo prodávat v krabičkách. 
 
Z našeho pohledu pak jde především o to, že se uvolní i podmínky pro pracovníky a firmy v Šanghaji, což je důležité technologické centrum. Značně byla ovlivněna třeba výroba notebooků pro firmy Apple, Acer, Lenovo, Dell, Toshiba, HP či Fujitsu, problémy měli také výrobci čipů SMIC a Hua Hong Semiconductor, což značně ovlivnilo i celkovou čínskou produkci počítačových čipů. 
 
Šanghaj se také bude snažit oživit svůj mimořádně významný přístav, což má zahrnovat i výstavbu nové infrastruktury, půjčky bank nasměrované k pochroumaným podnikům a vůbec podnícení mezinárodního obchodu. Ve městě se také v době tuhého lockdownu neprodávala auta a nyní přichází místní vláda se slevami na dani zaměřené především na elektrovozy.
 
Mezitím ale stejně vzrostla nezaměstnanost v Číně na 6,1 % z původně očekávaných 5,5 % a dle Goldman Sachs vzroste hrubý národní produkt o 4 %, přičemž původně to mělo být 5,5 %. 
 


reklama