reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire: očekávejme výkonné Navi i za 500 USD

21.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Sapphire: očekávejme výkonné Navi i za 500 USD
Zástupce společnosti Sapphire, dlouholetého AIB partnera firem ATi a následně AMD, si trošku pustil pusu na špacír a prozradil něco o tom, co můžeme očekávat od připravovaných grafických karet s GPU Navi.
Dosud jsme měli z oficiálních zdrojů informace spíše o tom, že první modely s Navi budou představovat konkurenci přinejlepším pro kartu GeForce GTX 1080, a to za cenu kolem 250 dolarů. Proto jsme mohli jen s rezervou brát nové fámy zmiňující konkrétní modely i za mnohem vyšší ceny, ale nyní se díky firmě Sapphire ukazuje, že na nich něco bude. 
 
 
Jisté je, že tu máme pevně danou vrchní hranici v podobě Radeonu VII za 699 USD, ovšem nesmíme zapomenout na to, že ten nepatří mezi čistě herní karty. Jde také o pracovní kartu, čili dejme tomu konkurentku pro TITAN, která navíc využívá 16 GB paměti HBM2 s propustností 1 TB/s, o čemž se žádné herní dosud ani nesnilo a ostatně i ten nejlepší TITAN v tomto značně zaostává. 
 
Další pevně daná hranice je počet 4096 Stream procesorů jako maximum architektury GCN, pro niž by Navi měly být už posledním vývojovým stupněm, ale to ještě uvidíme. Radeon VII přitom využívá 3840 SP, takže Navi by logicky měly mít ještě méně, ale nemusí být nutně tak moc osekané. Nejbližší tak může mít 3584 SP.
 
Do toho vstupuje zástupce firmy Sapphire a tvrdí, že AMD se rozhodlo zaútočit v cenových hladinách 500 a 400 dolarů, v nichž nabídne modely XT a Pro jako konkurenci pro GeForce RTX 2070 a RTX 2060. Ty jsou ostatně daným cenám nejblíže. Cílem je samozřejmě konkurenci z hlediska poměru výkonu a ceny porazit, což by nemuselo být zase tak obtížné, když do rovnice zahrneme také Tensor a ray tracing. 
 
Lze totiž očekávat (a Sapphire to potvrzuje), že Navi nebudou mít žádný speciální hardware pro ray tracing, natož pak pro AI a spolehnou se na starý dobrý hrubý výkon. AMD se sice v takovém případě nebude moci pochlubit věrnými odrazy, stíny a nasvícením, což je dnes stejně jen otázka několika málo her, ale my si zase díky tomu koupíme GPU, která nám nabídnou pro každou hru svůj maximální možný výkon, takže si nebudeme kupovat hardware, který v drtivé většině her nebudeme moci využít.
 
Je otázka, zda, respektive kdy přijdou na trh také levnější Navi. Sapphire uvádí už jen to, že Radeon VII s největší pravděpodobností bude stále představovat vrcholný model, jenž bude nabízen stále v jednom provedení, takže žádné nereferenční verze. Navi však uvidíme v mnoha verzích a jen Sapphire si je připravuje jako Toxic, Atomic, atd. 
 
Nakonec zpráva zopakovala, že Navi mají být představeny už 27. května na Computexu a vypuštění na trh se očekává 7. července. 
 


reklama