reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire připravuje Radeon RX 570 se 16 GB paměti, proč?

17.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Sapphire připravuje Radeon RX 570 se 16 GB paměti, proč?
Karta formátu Radeon RX 570 se 16 GB paměti na palubě je hezky česky řečeno slušný overkill. Nejde o oficiální SKU nabídnuté společností AMD, ale jen počin samotného Sapphire. Jaký má smysl? Bude se těžit. 
Jedná se o první představení nového produktu firmy Sapphire v tomto roce a hned se můžeme ptát, co by nás mělo vést k tomu, abychom si takovou kartu pořídili. Nejde ani o nejvýkonnější Polaris, jímž je dnes už Radeon RX 590, po němž následuje 580 a až pak 570. Ovšem i kdyby RX 590 měl mít 16 GB paměti, a to pochopitelně stále GDDR5, to by si také vysloužilo ťukání na čelo, protože jde i tak stále o kartu pro hraní v rozlišení 1440p či 1080p, jejíž čip je navíc už starý a v dohledné době se čeká náhrada, takže 8 GB by rozhodně mělo stačit. 
 
 
Takže opět, jaký smysl má 16 GB na kartě takového kalibru, když i nesrovnatelně výkonnější RTX 2080 Ti má "jen" 11 GB? Dle dostupných informací má takový model zaujmout uživatele, kteří by na něm rádi těžili kryptoměny. Ony ale snad existují nějaké, v jejichž případě se těžba na grafické kartě stále vyplatí? Evidentně ano, jinak by se Sapphire těžko obtěžoval vyrábět takovou kartu, takže o co jde? 
 
Můžeme se podívat na to, co píše Medium, a tento server zmiňuje, že daná karta se bude velice dobře hodit pro těžbu kryptoměny Grin, které mají velice dobře sedět Stream procesory čipů Polaris, a to alespoň do té doby, než nastoupí specializované ASIC. A vedle toho je to kryptoměna, která na rozdíl od takového Bitcoinu nepotřebuje především vysoký výpočetní výkon, ale hlavně i hodně paměti s vysokou propustností. 
 
Grin se může těžit jednak pomocí algoritmu Cuckaroo, který má být odolný (stejně jako kdysi měna Ethereum) vůči těžbě na ASIC, takže bude v jeho případě nejefektivnější právě GPU, a to alespoň s 5,5 GB paměti. Pro ASIC bude určen algoritmus Cuckatoo, který potřebuje alespoň 11 GB paměti (čím více, tím rychlejší těžba) a na to se právě spoléhalo. Levné karty tolik paměti nemají a ty drahé těžko někdo použije pro takové účely. Speciál od Sapphire bude moci využít Cuckaroo i Cuckatoo a přepínat mezi nimi dle potřeby, respektive dle toho, jak bude nastavena "výdělečnost" toho kterého algoritmu. Konkrétně 16 GB paměti zde umožní využít jistou variantu 2020 algoritmu Grin Mean AF Cuckatoo a Sapphire kvůli tomu svou kartu nazývá tiskárnou na peníze. 
 
My jen doufejme, že to není první známka třetí vlny těžby kryptoměn, která by přinesla další zdražení karet. Společnosti NVIDIA a AMD by se tomu jistě po zkušenostech z další kryptokocoviny nebránily. Hráči mohou doufat že ne a že v tomto případě danou vlnu zastaví očekávaná ASIC, jejichž nepřítomnosti chce Sapphire zatím využít. 
 
Zdroj: Medium 


reklama