reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SD Express: paměťové karty s až 985 MB/s

27.6.2018, Jan Vítek, aktualita
SD Express: paměťové karty s až 985 MB/s
O paměťových kartách už na serveru Svět Hardware nepíšeme, neboť jde zpravidla o téma pro naše sesterské servery. Nyní je ale třeba udělat výjimku, protože tu máme celý nový standard SD Express, který si vypůjčil technologie PCIe a NVMe.
Máme tu tak nový standard paměťových karet Secure Digital (SD), a sice SD Express, jehož název nám napoví, že využívá rozhraní PCI Express a vedle něj je to ještě protokol NVM Express. Jde o stejnou kombinaci, jakou využívají také moderní SSD, a tak není divu, že můžeme očekávat především vysoké přenosové rychlosti. Ty mohou dosáhnout až 985 MB/s a krom toho se navyšuje i maximální možná kapacita jedné karty. Dříve to byly karty SDXC s maximální kapacitou 2 TB a dnes tu máme nový standard karet SD Ultra Capacity (SDUC) se stropem 128 TB. Vše pak spadá do nových specifikací SD 7.0, které vydala SD Card Association. 
 
 
Kapacita daná standardem SDUC nám snad nějakou dobu vydrží, však nést si 128 TB dat na kartě o velikosti poštovní známky je něco, co je pro lidi pamatující 20MB desktopové disky (nebo ještě lépe 5MB IBM Model 305 RAMAC přepravovaný vlakem) prosté sci-fi. 
 
Zbytek tiskové zprávy obsahuje především vyjádření různých zástupců organizací SDA, PCI-SIG a jiných, kteří mluví o revoluci, výhodách, inovaci a dalších obvyklých věcech. 
 
 
Dozvíme se z ní už jen to, že SD Express využívá specifikace rozhraní PCIe verze 3.0 a NVMe 1.3. Jde o logické rozhodnutí, neboť tyto technologie už jsou na trhu dobře zabydleny, a budou tak moci nabídnout své funkce jako Bus Mastering, Multi Queue a Host Memory Buffer. 
 
K dispozici je ale také celý whitepaper na téma SD Express, takže se můžete dále začíst do něj. 
 
 


reklama