reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate slibuje na příští rok 18TB i 20TB disky

6.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Seagate slibuje na příští rok 18TB i 20TB disky
Seagate se nedávno rozmluvil o svých plánech na příští rok a opět přišla řeč na konečné vypuštění prvních disků s technologií HAMR. Ještě před nimi se ale na trh podívají 18TB disky, které HAMR nevyužívají. 
Technologie HAMR tak můžeme označit za klasický hardwarový vapourware, i když je zřejmé, že bychom ji už v dohledné době snad opravdu měli vidět na trhu. Seagate ale její nástup už mnohokrát slíbil a následně odložil, takže je opravdu těžké s nějakým nově stanoveným termínem opravdu počítat. 
 
 
Co se týče příštího roku, v pořadníku jsou jednak 18TB disky, které využijí ještě CMR (Conventional Magnetic Recording), čili prostě obvyklý princip zápisu, který není realizován pomocí tepla laseru, či mikrovln. V druhé polovině roku už mají následovat 20TB disky s technologií HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording), ovšem tak jednoduché to nebude. 
 
První 18TB disky firmy Seagate mají být založeny na platformě Exos s devíti plotnami, na níž už dnes firma nabízí 16TB disky. Přibudou tak 2 TB a firma předpokládá, že by takové disky mohly být velice populární, ostatně je spokojena s tím, že 16TB Exos už dodala více než milion v probíhajícím fiskálním kvartálu. Vedle 20TB HAMR disků by se ale měly objevit také 20TB disky s překrývaným zápisem stop SMR (Shingled Magnetic Recording), i když ze zprávy není zrovna jasné, zda už skutečně půjde o typ HAMR, nebo ještě CMR, neboť disky s HAMR by snad neměly potřebovat takovou nepopulární a výkon omezující obezličku, jako je SMR. 
 
Firma ale mluví o nasazení technologie MACH.2 v modelech s HAMR. Tato technologie umožňuje vystavit polovinu hlaviček na jinou stopu než zbylé hlavičky, čili zápis i čtení pak může probíhat paralelně na dvou místech najednou a jeden disk se tak v podstatě interně chová jako dva. To se ale bude týkat spíše dalších modelů s ještě vyššími kapacitami nad 20 TB.
 
Dnes Seagate s vybranými partnery testuje své 16TB disky s technologií HAMR. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama