reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate už testuje 16TB disky s technologií HAMR, budou v příštím roce

4.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Seagate už testuje 16TB disky s technologií HAMR, budou v příštím roce
Vypadá to, že nastalo období pro dvě dlouho odkládané a vyvíjené technologie, v jejichž případě nebylo vůbec jisté, že vůbec dorazí. Jednak jde o EUV pro výrobu čipů a pak o HAMR pro příští generace pevných disků. 
Nyní je už jisté, že EUV i HAMR nakonec opravdu dorazí, protože to by nám musely mnohé firmy opravdu nepěkně lhát. EUV se začne více prosazovat už v příštím roce v rámci druhých generací 7nm procesů, přičemž Intel chystá její nasazení později, takže to se týká pouze firem TSMC a Samsung. HAMR máme zase spojen nyní už v podstatě výhradně s firmou Seagate a pokud vám snad tato technologie dosud unikala, pak vězte, že jde o Heat-Assisted Magnetic Recording. 
 
 
HAMR dokáže zapisovat data do velice tenkých stop na diskové plotně, ovšem vyžaduje k tomu záznamovou vrstvu z materiálu, s jehož polaritou si lze hrát pouze při vysokých teplotách. Proto se zde musí využít laser, který bude záznamovou část krátce před zápisem zahřívat, a zápis tím umožní. 
 
Podobně jako v případě technologií pro výrobu čipů se během čekání na HAMR musely využít berličky, respektive především jedna berlička, jíž je neblahá technologie SMR - Shingled Magnetic Recording. Tato nouzovka využívající překrývané stopy sice dokáže zvýšit hustou záznamu, ale za cenu toho, že přepsáním jedné stopy zákonitě ovlivníme i sousední, takže je nutné přepisovat celé skupiny stop, čímž jde výkon při zápisu prudce dolů. Na druhou stranu, to moc nevadí třeba v případě zálohování nebo práce s velkými soubory, ale systémový disk s technologií SMR si lze představit jako jednu z moderních forem mučení. 
 
Je otázka, zda se SMR s nástupem technologie HAMR zbavíme, protože ty se vzájemně nevylučují a mohou se teoreticky doplňovat. Nicméně právě už v příštím roce chce Seagate vypustit na trh první 16TB modely HAMR HDD, a to řady EXOS Enterprise, které nyní sám testuje. Půjde prostě o nové disky, které budou fungovat stejně jako klasické, takže zákazník sám nic nepozná a především je může nasadit ve stávajících systémech. A očekávat může také vyšší výkon díky vyšší hustotě zápisu. 
 
 
Poté už můžeme očekávat postupně se zvyšující kapacitu disků s HAMR, to nejdříve 20TB modely v roce 2020 a do roku 2024 to mají být slíbené 48TB modely formátu 3,5". Ostatně technologii pevných disků už v boji proti SSD zbývá v podstatě už jen navyšování kapacity za přijatelnou cenu. Pokud jde však o běžné spotřebitele, ti se s HAMR moc nesetkají. Však kdo z nás má doma třeba 10TB disky, které jsou už dávno dostupné? Stačí se podívat na seznam nejprodávanějších disků (a SSD). 
 
Zdroj: Seagate


reklama