reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf Sony ukazuje sílu budoucí PlayStation

21.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Šéf Sony ukazuje sílu budoucí PlayStation
Výkonný ředitel společnosti Sony Kazuo Hirai vzal na sebe prezentaci, v níž svým investorům ukazoval sílu chystané konzole PlayStation nové generace. Ta bude založena na SoC s procesorovými jádry Zen a grafikou Navi. 
Takashi Mochizuki, reportér Wall Street Journal, pro nás pořídil video z prezentace firmy Sony, kde se ukazuje, jaký výkon můžeme očekávat od 7nm SoC od AMD, které nabídne celkem osm jader Zen 2 a pak GPU generace Navi, jež prý dostane podporu ray tracingu. Tu má ostatně dle neověřených informací nabídnout v nějaké formě také příští generace GPU Navi 20, která přijde po Navi 10 chystaných pro tento rok. A v této době se už samozřejmě také počítá s využitím moderního SSD pro PCIe. 
 
 
Video ukazuje dvě různé věci, a sice jako první tu máme renderovací výkon nové konzole, již si můžeme označit zatím za PlayStation 5, i když to ještě nebylo potvrzeno a Sony mluví stále prostě o Next Generation. Důležité je, že PS5 dokázala danou scénu vykreslit za 0,83 sekundy a i slušně výkonná PS4 Pro to má za více než 8 sekund. 
 
V druhé části videa je známý titul Spider Man pro PS4, kde se poprvé ukazuje PS4 Pro s dlouhými prodlevami, které nejsou ale dle všeho dány problémy s výkonem jejího SoC. Spíše jde o otázku paměti a schopnosti do ní tahat další potřebná data. V tom by měla PS5 excelovat právě i díky tomu, že využije rychlé SSD pro rozhraní PCI Express. Od Sony se také dozvídáme, že čas potřebný obecně k nahrávání her by měl být asi 19x kratší, což je prostě dopad toho, jak jsou výkonná moderní SSD oproti klasickým pevným diskům. 
 
 
Dále tu máme ze stejného zdroje dva obrázky z prezentace, která popisuje, co si můžeme představit pod další generací PlayStation. Potvrzuje se zbrusu nové SoC a využití SSD, dále zpětná kompatibilita s generací PS4, podpora ray tracingu, rozlišení 8K, 3D audia a také stále možnost využít optické disky s hrami. 
 
O čem se zatím nemluvilo, je datum vypuštění na trh plus cena, o připravovaných hrách, celkové nabídce pro uživatele a o tom, jak to bude s uvedením konzole na trh v různých zemích. 
 
 
V druhém obrázku je uvedeno, že nástupem PS5 nenastává konec éry PS4. Na tom se ostatně bude podílet právě i zpětná kompatibilita a PS4 bude dle očekávání pro Sony výdělečná ještě další tři roky a stále se pro ni chystá řada nových zásadních titulů. 
 
Zdroj: WSJ via Twitter


reklama