reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SemiAccurate: 10nm proces Intelu nebude nikdy pořádně fungovat

30.4.2019, Jan Vítek, aktualita
SemiAccurate: 10nm proces Intelu nebude nikdy pořádně fungovat
Charlie Demerjian ze SemiAccurate může už řadu měsíců poukazovat na to, jak se plní jeho dřívější předpovědi o 10nm procesu Intelu. A také to dělá a nyní i v článku, který se věnuje nedávno uniklým roadmapám. 
Intel má v posledních měsících řadu důvodů k nespokojenosti, k nimž jej ale dle Charlieho Demerjiana přivedlo především vlastní rozhodnutí provést velký skok ve výrobě prostřednictvím 10nm procesu. Abychom si k tomu vytvořili nějaký kontext, tak zde mohu poukázat na článek z roku 2017, který zmiňuje slib, že 10nm proces nabídne oproti 14nm asi 2,7násobnou hustotu tranzistorů, a to i přepracováním jejich bran či hradel.
 
To byl vskutku velkolepý plán, z nějž ale prý nakonec moc nezbylo, jak jsme se časem dozvěděli také díky SemiAccurate a co víc, ani ústupky zatím nic nevyřešily a nepřinesly použitelný proces, přičemž Intel čas navíc využil k vylepšení 14nm procesu na 14nm+ a 14nm++, přičemž není vůbec vyloučeno, že s nástupem Comet Lake se bude mluvit o 14nm+++. Na jednu stranu je dobré, že vývoj 14nm procesu nezamrzl, ale na stranu druhou to klade o to větší nároky na možnosti čipů tvořené 10nm procesem. Tranzistorová hustota nestačí či efektivita nestačí, je tu také takt a Intelu se určitě nebude chtít seskočit z 5GHz výšin, které mu oproti AMD poskytují jednu z mála výhod.
 
 
Demerjian také poukazuje, že Intel v minulém roce provedl ve třech ze čtyř továren původně určených pro 10nm výrobu zásadní změny. Některé jsou připravovány již pro 7nm proces a jinde se zase Intel vrátil ke 14nm a nyní jsou tak pro 10 nm připraveny pouze v nejlepším případě dvě továrny. A i kdyby ty pracovaly na plný výkon a 10nm proces se blížil 100% výtěžnosti, ani to nebude stačit na výrobu většiny produktových řad. Nehledě na to, že ke 100 % se výtěžnost samozřejmě nepřibližuje a pokud by se snad zvýšila, dle SemiAccurate rozhodně nemáme očekávat, že by Intel najednou začal měnit výrobu v dalších továrnách pro posílení 10nm linek. 
 
Dle Demerjiana je tak 10nm proces v podstatě odsouzen k tomu, aby se stal jen okrajovou záležitostí pro slabší úsporné čipy a výroba pomocí něj nebude pro Intel nikdy ekonomicky výhodná. Oporu pro tato tvrzení můžeme ostatně sami najít v nově odhalených roadmapách zde a zde.
 
Jde prostě o to, že pokud se v nich objevují 10nm procesory, jde výhradně o menší úsporné čipy, nikdy ne o výkonnější mobilní, natož pak desktopová či serverová CPU. Můžeme si také ukázat jeden výřez, kde je velice zajímavá řada Rocket Lake-U. 
 
 
Před ní tu jsou dokonce tři řady 10nm procesorů, a to Ice Lake-U s omezenou dostupností, Comet Lake-U a Tiger Lake-U. A najednou tu máme Rocket Lake-U se 14nm CPU jádry a 10nm grafikou, proč? Nabízí se jediné logické vysvětlení, a sice to, že pro výrobu CPU jader bude z nějakého důvodu stále lepší 14nm proces, a to i v době, kdy už budou dle roadmap na trhu tři 10nm generace série U. Že by šlo právě o schopnost dosáhnout vyšších taktů?
 
Dle SemiAccurate tak bude 14nm proces možná horší ve spotřebě energie, ale ve všech ostatních ohledech bude jeho využití výhodnější, a to i s ohledem na jistou nižší hustotu tranzistorů.
 
V případě výkonných procesorů je pak velice jasně patrné to, že Intel nemá žádné plány, jak desktopové a serverové platformy výrazně rozvíjet. Roadmapy ukazují stále stejný počet jader a navíc i v případě HEDT a serverů stále stejné čipové sady. Oficiální pozice Intelu je přitom taková, že 10nm proces je na dobré cestě a Demerjian tomu dle vlastních slov prostě nevěří. Vedle toho by šlo také namítnout, že dané roadmapy nejsou přesné nebo jde dokonce o podvrh. Jenomže pokud by tomu tak bylo, Intel by k jejich obrovské medializaci asi těžko mlčky přihlížel. 
 


reklama