reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další roadmap ukazuje budoucí desktopové generace CPU Intel

29.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Další roadmap ukazuje budoucí desktopové generace CPU Intel
Po dvou roadmap s procesorovými generacemi Intel pro příští roky se objevuje třetí, která zahrnuje desktopové procesory i jejich výkonnější HEDT verze pro pracovní stanice a malé servery. Hurá na ni. 
Minulý týden se objevily dvě roadmap, které se věnovaly především mobilním řadám procesorů Intel, ale ukázaly i desktopové S. Nyní tu máme z nich asi tu nejzajímavější, která se ale opět týká prezentace firmy Dell, takže nemusí jít přímo o údaje toho, kdy by Intel měl dané procesory vypustit na trh. Oproti původně probírané roadmap, kde se objevily procesory řady S, ale se už tato nová netýká SIPP (Stable Image Platform Program) s pozdějším nástupem procesorů. Čili následující údaje by měly nejlépe odpovídat tomu, kdy dané procesorové rodiny opravdu dorazí na trh, samozřejmě dle toho, co se aktuálně plánuje.
 
Prakticky to znamená třeba to, že Comet Lake-S v roadmap pro SIPP jsou uváděny na Q2 2020 a v této na Q4 2019. Nicméně jde také pouze o údaje končící rokem 2020, takže až na Rocket Lake-S zde nedohlédneme, respektive zde nejsou zaneseny. 
 
 
Pokud tedy jde o desktopové procesory S, správně jsou v roadmap zaneseny Coffee Lake a Coffee Lake Refresh plus vypuštění zbytku této druhé řady v druhém kvartále 2019. To už je všechno minulost a dále tu máme právě Comet Lake-S, 14nm procesory chystané na konec tohoto roku. Nebo spíše až na ten příští, protože dle dovětku to vypadá, že reálně budou dostupné nejdříve až na začátku příštího roku a přinesou opět dvě jádra navíc. 
 
Lze také očekávat, že Intel tím nepošle do důchodu nedávno představený zbytek generace Coffee Lake-S Refresh a nejprve vyšle na trh ty nejvýkonnější modely. Zde tak uvažovat o tom, že to bude 10jádrové Core i9, 8jádrové Core i7 a případně i 8jádrové Core i5, jen bez Hyperthreadingu. Tak či tak, poté ještě má následovat Rocket Lake-S pro rok 2021 a někdy poté snad už nový proces. 
 
Nyní je tak ideální příležitost k tomu si zopakovat posloupnost 14nm desktopových procesorů Intel: Broadwell, Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake, Coffee Lake Refresh, Comet Lake a Rocket Lake. Celkem sedm generací rozprostřených po dobu osmi let, nicméně jak to opravdu bude, to ještě uvidíme. Nicméně už nyní Intel mačká ze 14nm procesu maximum a to chce přihodit ještě dvě jádra navíc. 
 
A ještě něco to znamená, a sice otázky kolem doprovodné platformy. Lze si představit, že Intel zůstane u patice LGA 1151, ale i že si vymyslí patici novou, aby třeba lépe zásobila 10jádrové procesory energií, nicméně u drtivé většiny (slabších) modelů by něco takového jistě nebylo nutné. Jistě ale přijdou na trh nové desky, ať už výrobci budou či nebudou moci nabídnout něco nového a jako obvykle budeme řešit, zda budou staré desky podporovat nové procesory a proč to nejde. 
 
Co se týče procesorů X pro HEDT, zde se neděje ale vůbec nic zajímavého. Stále to jsou 18jádrové čipy pro X299, takže to vypadá, že Intel zde najel na udržovací režim. Xeon E budou jako obvykle stavět na možnostech desktopových procesorů S, ovšem 10jádrové čipy mezi nimi nevidíme, a u ostatních Xeonů to vypadá stejně jako u HEDT procesorů: stejný počet jader, stejné čipové sady. Tak nějak vypadá stagnace. 
 


reklama