reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniklá roadmap ukazuje, že do roku 2022 nepřijdou žádná desktopová 10nm CPU Intel

25.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Uniklá roadmap ukazuje, že do roku 2022 nepřijdou žádná desktopová 10nm CPU Intel
Na úvod dnešního dne tu máme velice zajímavou roadmap firmy Intel, jejíž příznivci mohou jen doufat, že jde o nějaký škodolibý podvrh. Pokud totiž ne, pak se v příštím roce dočkáme 14nm Comet Lake-S, pak Rocket Lake-S a 10nm CPU možná až v roce 2022.
O procesorech Comet Lake jsme už slyšeli a očekáváme je jako další refresh 14nm Core vybavený až deseti jádry. Jen by se dalo usuzovat, že Intel je chystá jen jako hi-end bonbónek pro LGA 1151, který se bude snažit zachytit nástup 7nm Zen 2 v tomto roce. Jenomže to vypadá, že to může být spíše celá generace desktopových Comet Lake-S, které přijdou na trh až v příštím roce. 
 
 
A co víc, ani po Comet Lake by nenásledovaly 10nm desktopové procesory, ale v roce 2021 opět 14nm, a to dosud neznámé Rocket Lake-S. Až pak možná v roce 2022 se dá uvažovat o opuštění 14nm procesu. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Dle této roadmap mají Comet Lake-S nastoupit až ke konci prvního kvartálu 2020 a ostatně proč by ne. První Coffee Lake S Refresh sice přišly už loni, ale teprve během tohoto týdne byly doplněny o nové modely. Nástup Rocket Lake-S pak přijde přesně o rok později a jejich maximem má být také 10jádrový model. 
 
Co se týče 10nm procesorů Intel, pak tu vidíme pouze Tiger Lake-Y a Tiger Lake-U, čili úspornější verze mobilních procesorů, což by se logicky dalo čekat, ovšem v jejich případě je tu ještě poznámka TBD, která značí, že o tom všem ještě teprve bude rozhodnuto. 
 
Roadmap sahá až do konce roku 2021 a co se týče mobilních procesorů H a G i desktopových S či Xeonů, nemáme tu vůbec žádné 10nm procesory. Zatím ještě není radno vynášet soudy na základě jednoho obrázku, který mohl být celkem snadno podvržen, takže uvidíme. Intel stejně dříve či později bude muset své plány investorům prezentovat a my se dozvíme, jak to skutečně bude. Stejně tak se mohou objevit ještě podobné informace z jiných zdrojů a víceméně by stačilo potvrzení, že 14nm Rocket Lake jsou reálné. 
 
 
Server Tweakers ale ukázal ještě jednu novou roadmap, která se týká jen mobilních procesorů mezi lety 2018 a 2020 a osobně bych se přikláněl spíše k tomu, že o podvrhy zde nejde. Dle serveru Tweakers je jejich zdrojem prezentace firmy Dell. Vidíme tu 10nm Ice Lake Y chystaná na letošek s omezenou dostupností a stejně tak Ice Lake U, takže skutečně ne to, co by zákazníci po Intelu opravdu chtěli. Ostatně 10nm úsporný mobilní procesor Intel uvedl na trh už dávno a ten rozhodně žádný rozruch nezpůsobil. 
 


reklama