reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SiFive uvádí P650, svůj dosud nejlepší procesor s RISC-V

2.12.2021, Jan Vítek, aktualita
SiFive uvádí P650, svůj dosud nejlepší procesor s RISC-V
Společnost SiFive se pochlubila svým dosud nejvýkonnějším procesorem, a sice modelem Performance 650. Ten je založen na architektuře RISC-V, která je dle této firmy "nevyhnutelná". 
SiFive Performance 650 tak bude nejrychlejším licencovatelným procesorem RISC-V, a to nejen od této firmy, ale celkově na trhu. Hodit se má pro datová centra, edge computing, automotive i mobilní nasazení. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Jak se dalo čekat, model P650 vychází z dříve představeného procesoru P550, o němž jsme se nedávno dozvěděli, že jeho procesorová jádra vycházejí ze 64bitové mikroarchitektury U84 se 13stupňovými out-of-order pipeline a jsou vytvořena pro nasazení ve vícejádrových SoC. Jádra jsou vybavena FP jednotkou, vlastní 32kB L1 cache, respektive jednou 32kB datovou a další 32kB instrukční plus 256kB L2 cache a čtyři jádra mohou tvořit jeden komplex se sdílenou L3 cache se 4 MB. 
 
Co nového ale nabízí model Performance 650 či P650? Dostane možnost zpracovávat více instrukcí v jednom cyklu a ve výsledku má dosáhnout oproti P550 velice slušného 40% nárůstu výkonu na takt. Krom toho budou P650 pracovat na vyšších taktech, čili v konečném srovnání mají být o polovinu rychlejší než dosud nejvýkonnější modely od SiFive, což znamená konkrétně skóre přes 11 SPECInt2006/GHz. Dále jsou P650 škálovatelné až na 16 jader v jednom soudržném vícejádrovém komplexu. 
 
Performance 650 tak přichází poměrně brzy po P550, ostatně o tom jsme mluvili teprve před několika týdny, ale také je zřejmé, že SiFive ještě nemá v ruce hotový křemík, jako spíše jen návrh a je otázka, jestli už proběhl tape out a kdy vůbec budou první vzorky.
 
Vedle toho můžeme ještě upozornit na článek o tom, že architektura RISC-V je nevyhnutelná. V něm SiFive hodnotí dosavadní roky vývoje od roku 2014, kdy byl stanoven prostý cíl, aby se z RISC-V stala standardní ISA vhodná pro všechna možná zařízení. Nyní je z ní ale více než to, jde o architekturu, kterou jako strategickou volbu přijala řada společností i vlád a to jsme pouze na začátku. 
 
Celý tento článek je ale spíše jen lákadlo na blízký RISC-V Summit, který proběhne mezi 6. a 8. prosincem, kde se právě dozvíme i detaily o budoucích procesorech, čili snad i o P650. 


reklama