reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix má SSD se 128vrstvými paměťmi 4D NAND Flash, kdy budou na trhu?

20.11.2019, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix má SSD se 128vrstvými paměťmi 4D NAND Flash, kdy budou na trhu?
Společnost SK Hynix si začala vyrábět zatím ještě inženýrské vzorky produktů s 4D NAND Flash, které mají 128 vrstev buněk CTF a dohromady v těchto vrstvách nabízí kapacitu 1 Tb. Přijdou tak nová vysokokapacitní SSD. 
Přichází tak éra pamětí tvořených už více než stovkou vrstev buněk CTF (Charge Trap Flash), čili klasických elektronových pastí, z jejichž náboje se určuje to, co do nich bylo zapsáno. Společnost SK Hynix začala už v červnu tohoto roku s masovou výrobou samotných 128vrstvých pamětí 4D NAND Flash, které využívají buňky typu TLC zapisující tři bity najednou. Stanou se mimo jiné i základem pro velice malá paměťová zařízení (karty a jiná) s výslednou kapacitou 1 TB, ovšem stavěny na nich budou i běžné modely spotřebitelských SSD s kapacitou 2 TB a dále pak podnikové modely SSD, kde se počítá i se 16 TB kapacity. 
 
 
Od tohoto měsíce si tak SK Hynix vyrábí první vzorky 1TB UFS 3.1 založených na nových pamětech, aby je mohl poskytnout svým partnerům v podobě hlavních výrobců chytrých telefonů. Výsledné paměťové zařízení tak potřebuje pouze osm čipů, díky čemuž může být samo o sobě jen cca jeden milimetr tlusté, což výrobci telefonů jistě ocení. Nové telefony s 1TB úložištěm přitom máme očekávat ale až někdy o druhé poloviny příštího roku, kdy odstartuje jejich masová výroba.  
 
Dozvídáme se zde také o novém průmyslovém standardu zvaném Write Booster. Ten společnost SK Hynix využila v rámci nového SSD kontroleru a příslušného firmwaru k tomu, aby přibližně zdvojnásobila rychlost sekvenčního zápisu dat. K tomu se ale ze zprávy dozvíme pouze to, že díky Write Booster lze zapsat 15 GB dat během 20 sekund. To tedy znamená rychlost zápisu 750 MB/s, a to logicky bez využití SLC cache či jiné berličky, takže by mělo jít o dlouhodobě udržitelnou rychlost. Mohlo by být i lépe, ale je třeba ocenit každé vylepšení rychlosti zápisu moderních SSD, která na tom v tomto ohledu nejsou zrovna dobře. 
 
Co se týče nových až 2TB SSD pro PC, ta mají nastoupit podstatně dříve než mobilní SSD, a to v první polovině příštího roku. Očekávat můžeme prudké snížení spotřeby samotných pamětí asi na polovinu, takže nová SSD by nemusela tolik topit, i když záleží i na kontroleru. 
 
Podnikové verze až 16TB SSD s novými paměťmi pak dorazí spíše až v druhé polovině příštího roku. Vybavena budou firemním kontrolerem i firmwarem a slibují sekvenční čtení a zápis na úrovni 3400 a 3000 MB/s. Dříve se také mluvilo o tom, že nové paměti umožní tvořit až 32TB SSD
 
Zdroj: Guru3D


reklama