reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix už nabízí 14Gb/s paměti GDDR6

19.1.2018, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix už nabízí 14Gb/s paměti GDDR6
Po společnostech Micron a Samsung tu máme i SK Hynix, která má k dispozici paměti GDDR6. Ty tak začínají být skutečně široce dostupné a otázka je, kdy se to projeví na trhu s grafickými kartami. 
Však paměti GDDR6 jsou skutečné požehnání pro výrobce grafických karet a v tomto případě můžeme mluvit především o firmě NVIDIA, neboť AMD těžko v dohledné době představí novou řadu karet, která by dokázala GDDR6 využít. Překvapit se ale pochopitelně necháme velice rádi. 
 
 
Naopak ve firmě NVIDIA už je skutečně čas na představení nové generace karet, však ta by přišla už dost dlouho po prvních modelech Pascal, ale jak už bylo mnohokrát řečeno, díky firmě AMD nemá NVIDIA kam spěchat.
 
Paměti GDDR6 začal vyrábět už Micron a pak se přihlásil také korejský Samsung, v jehož domovině figuruje také společnost SK Hynix jako další známý výrobce nejen pamětí pro grafické karty. Ten už nové GDDR6 nabízí jako okamžitě dostupné a jde jednak o H56C8H24MJR-S2C schopné pracovat na taktech 12 a 14 Gb/s na pin a pak tu jsou H56C8H24MJR-S0C na 12 a 10 Gb/s, což závisí také na nastaveném napájecím napětí. Obě verze mají kapacitu 8 Gb na čip. 
 
Pokud jde o 14Gb/s paměti, ty by se mohly brzy dostat na nástupce dnešní GTX 1080, o čemž mluvíme samozřejmě zatím jen čistě teoreticky. Pokud by NVIDIA zůstala u 256bitového rozhraní, pak by se paměťová propustnost zvýšila z 320 či 352 GB/s (podle verze) na 448 GB/s, což se blíží tomu, co nabízí paměti HBM2 na Radeonech RX Vega. A pokud by šlo o hi-end s 384bitovým rozhraním, dosáhlo by se propustnosti 672 GB/s. 
 
Konkurenční Samsun už také ohlásil daleko vyspělejší paměti GDDR6 dosahující kapacity 16 Gb na čip a dokonce 18 Gb/s propustnosti na pin. Nabídka Micronu by se měla blížit spíše tomu, co nově nabízí SK Hynix, takže to vypadá, že výběr pamětí využitelných pro případné nové karty je bohatý a nám nezbývá než počkat, co s tím NVIDIA udělá. 
 


reklama