reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skládací roboti mění svůj tvar v závislosti na teplotě

27.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Skládací roboti mění svůj tvar v závislosti na teplotě
Měkká robotika je na vzestupu a vývojem takových robotů se zabývají i vědci z Kalifornského technologického institutu a Harvardovy univerzity. Ti ve videu představují skládací roboty, jejichž pohyb se dá řídit pomocí teploty. 
Tým výzkumníků z Kalifornského technologického institutu a z Harvardovy univerzity pracuje na vývoji měkkých robotů, kteří jsou schopní změnit svůj tvar v závislosti na teplotě, jíž jsou vystaveni. To přináší výhodu zejména v absenci připojení pomocí kabelu či trubičky pro ovládání pomocí tlaku vzduchu. 
 
Výzkumný tým se inspiroval u origami skládaček a své měkké roboty navrhl tak, že jsou vyrobeni pomocí 3D tisku z pevných částí a z měkkých ohýbajících se "kloubů", které umožní změnu tvaru celé struktury. Tým vytvořil dva typy deformujících se částí vyrobených z elastomerů s tekutými krystaly, přičemž každý z nich reaguje při jiné teplotě. Když se tedy flexibilní robot zahřívá, skládá se postupně a deformuje se požadovaným způsobem. 
 
 
Jeden z robotů, které tým z USA vyrobil, se jmenuje Rollbot a ve svém počátečním stavu má 4×8 centimetrů. Pokud se teplota zvýší, Rollbot se přetvoří do tvaru pentagonu. Rollbot se pak může pohybovat v podstatě autonomně, protože když každá z jeho pěti stran přijde do kontaktu s horkým povrchem podložky, vyklopí se packa, která ho posune vpřed. To je možné vidět ke konci videa, jež Kalifornský technologický institut zveřejnil na YouTube. 
 
Tito roboti jsou zatím řízeni pomocí změny teploty, do budoucna by se ale měly objevit i jiné modely ovládané například pomocí světla, pH nebo vlhkosti. Až se dostanou do stádia, kdy budou vykonávat i složitější úkoly, mohou měkcí roboti najít své využití v mnoha oblastech, mezi než patří třeba průzkum vesmíru či zdravotnictví. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama