Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Školácká chyba Microsoftu: Teams nefungovaly kvůli starému certifikátu

5.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
Školácká chyba Microsoftu: Teams nefungovaly kvůli starému certifikátu
Microsoft má za sebou další školáckou chybu. V pondělí na pár hodin přestal fungovat podnikový komunikátor Teams a přišlo se na to, že se jen zapomnělo na obnovení expirovaného SSL certifikátu.
Počátkem týdne zažila spousta lidí v práci nemilé překvapení. Pokud využívali komunikátor Microsoft Teams, ten po dobu několika hodin nefungoval. To bylo nepříjemné i proto, že šlo o počátek týdne, kdy se obvykle plánuje práce na následující pracovní dny. Zjistilo se, že šlo o triviální chybu, kdy jen vypršela platnost SSL certifikátu a uživatelé tak nemohli navázat zabezpečené spojení, což je odstavilo od služby. Jde tak spíše o školáckou chybu, ta se ale zdaleka netýká jen malých webů a služeb. V minulosti podobné problémy postihly např. i sítě jako Instagram nebo společnost Apple.
 
Microsoft Teams logo
 
Lidé na sociální síti si už z Microsoftu dělají legraci a např. říkají, že by měl své digitální asistentce Cortaně říci, ať na příští rok vytvoří upozornění připomínající obnovu velmi důležitého certifikátu. Chybu společnost Microsoft opravila do jedné hodiny od nahlášení, takže služba byla mimo provoz jen zhruba 3 hodiny. Každopádně takové problémy Microsoftu moc nepomohou v prosazování svých Teams a bojovat proti konkurenčnímu Slacku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.