reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Školní obědy ze 3D tiskárny: britští vědci chtějí děti seznamovat s moderními technologiemi

11.10.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Školní obědy ze 3D tiskárny: britští vědci chtějí děti seznamovat s moderními technologiemi
U dětí obzvláště platí, že jedí i očima. Skupinu vědců proto napadlo, že žákům základních škol připraví zajímavé obědy s pomocí 3D tisku. Díky tomuto projektu některé děti v Británii mohly zjistit, jak vypadá a chutná jídlo vytištěné do nejrůznějších tvarů.
Vědci z veletrhu The Big Bang Fair přišli na zajímavý způsob, jak děti a mladistvé nalákat ke studiu technických oborů či přírodních věd, jako je matematika. Tým výzkumníků se spojil se základní školou v Canning Town v Londýně, aby mohl tamějším žákům nabídnout velmi netradiční školní obědy. Děti si totiž mohly vychutnat jídla vytištěná na 3D tiskárně a vidět při tom inovativní technologie přímo z první ruky. 
 
Díky 3D tisku mohl být tvar jídel skutečně nápaditý. Nechyběla tedy geometrická ryba s hranolky nebo třeba hexagonální fazole. Na jídelním lístku se dále objevila i ještěrka vyrobená z hummusu a guacamole, brokolicové hvězdy či ovocné a jogurtové číslo pí. 
 
 
Společně s 3D tištěnými jídly ve školní jídelně udělali vědci z The Big Bang Fair i průzkum, co si o tomto projektu myslí samotní žáci. Z něj vyplynulo, že 71 % dětí mezi 11 a 16 lety je přesvědčeno, že je velmi důležité mít ve škole k tomuto druhu technologií přístup. A to nejen ve speciálně vybavených laboratořích, ale i při běžném životě - v tělocvičně, na hřišti a ve školní jídelně. 40 % žáků si myslelo, že se takto při jídle i něco naučí. 
 
Průzkum mezi mladými žáky také ukázal, že pětina z dotázaných věří, že 3D tiskárny budou běžnou součástí jejich domovů do tří až čtyř let a dvě třetiny byly přesvědčeny, že tak nastane do deseti let. Beth Elgood z EngineeringUK, kteří pořádají The Big Bang Fair, prohlašuje, že právě vzbuzení zvědavosti mladých lidí ohledně toho, jak by mohli v budoucnu pomocí technologií utvářet svět, je cílem jejich projektu. Celý tým věří, že futuristická jídla ve školní jídelně pomohou inspirovat děti, aby rozvíjely své kariéry v oblastech vědy a technologie. 
 
Zdroj: 3ders.org 


reklama