reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skylake a Kaby Lake s Hyper-threadingem obsahují chybu

26.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Skylake a Kaby Lake s Hyper-threadingem obsahují chybu
Henrique de Moraes Holschuh na lists.debian.org varuje před nově nalezenou chybou v mikrokódu procesorů Intel Skylake a Kaby Lake, která může "v jistých situacích způsobit nebezpečné chování při zapnutém hyper-threadingu".
 
Dle Holschuha tak jde o velice aktuální chybu, která se týká procesorů Intel Core 6. a 7. generace a spojena je přímo s technologií Hyper-threading, která zajišťuje možnost zpracovávat dvě vlákna jedním fyzickým jádrem v procesoru. Následky přitom mohou být velice vážné, neboť čítají vadné chování systému a provozovaných aplikací nebo i korupci a ztrátu dat. 
 
 
Dle Debian advisory už nyní existuje jeden logický způsob, jak těmto problémům předejít, což prostě znamená deaktivaci Hyper-threadingu v BIOSu počítače. Týkat se to přitom má desktopových i mobilních procesorů Skylake a Kaby Lake, a to včetně z nich vycházejících řad CPU Xeon. V klidu tak mohou být majitelé procesorů nevyužívajících tuto technologii, což jsou třeba desktopové Core i5. 
 
Chyba se dle autora týká krátkých smyček z méně než 64 instrukcí, které obsahují registry AH, BH, CH nebo DH nebo odpovídající širší registry (pro AH třeba RAX, EAX či AX). Právě ty mohou vyvolat nepředvídatelné chování systému a ztrátu dat, ale pouze když jsou aktivní obě logická jádra na fyzickém. 

Henrique de Moraes Holschuh také uvádí, že touto chybou trpí někteří uživatelé systému Debian a podotýká, že se může týkat i uživatelů jiných systémů, a to ne nutně těch linuxových.
 
Nyní se očekává, že bude reagovat Intel vydáním opravného mikrokódu, který bude jako obvykle distribuován v nových BIOSech, ale to už je úkol pro výrobce základních desek a konečně i pro samotného majitele/provozovatele počítače, který si nový BIOS musí nainstalovat. Intel však měl o těchto problémech vědět již dříve, a to dle HotHardware už asi rok díky komunitě OCaml. Na toto odhalení firma přímo nereagovala, a tak není jasné, zda problémy vyřešila a k dispozici jsou již opravné BIOSy u všech výrobců desek, nebo jak se k tomu Intel vůbec postavil. 
 
Situace je nejasná především s ohledem na procesory Kaby Lake a uživatelé by se každopádně měli poohlédnout po nové verzi BIOSu pro svou desku a specificky po té, která řeší "Intel erratum SKW144, SKL150, SKX150, SKZ7". 
 
reklama