reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skylake-X i desky X299 mají problém s přehříváním

14.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Skylake-X i desky X299 mají problém s přehříváním
Nedávno jsme se věnovali tématu přehřívání a následného škrcení výkonu procesorů Skylake-X na deskách platformy X299, což přinesl overclocker der8auer. Nyní se tohoto tématu chytil server Tom's Hardware, jehož výsledky ukazují především na problém CPU.
Vypadá to tak, že namísto VRM katastrofě budeme mluvit spíše o katastrofálním zapouzdření procesorů Skylake-X, v jejichž případě bylo potvrzeno, že mají mezi sebou a heatspreaderem pouhou teplovodivou pastu. Toto téma si rozhodně zasloužilo více rozebrat, aby se vyjasnilo, na čí hlavu padá vina a ujal se toho server Tom's Hardware, který provedl podrobné testy i s využitím infračervené kamery. 
 
 
odkrytý Skylake-X

Redaktoři vycházeli ze dvou bodů, a sice jednak toho, že Skylake-X i na základních taktech jsou těžko uchladitelné, přičemž jako pravděpodobné příčiny byly označeny jednak vysoká spotřeba a pak ona teplovodivá pasta. Druhý bod už počítá s designem desek a jejich chlazením VRM, či celým designem napájecí soustavy, kvůli čemuž nelze moc počítat s dalším přetaktováním. 
 
Testován byl procesor Intel Core i9-7900X na desce MSI X299 Gaming Pro Carbon AC a krom běžného vodního chladiče Alphacool Eisbär 240 bylo využito i hi-end chladicí řešení Alphacool Eiszeit 2000 Chiller + Alphacool Eisblock XPX, které využívá 1500W kompresor pro chlazení kolujícího média. Už první graf z recenze procesoru ukazuje v čistě teplotně zátěžovém testu obrovské rozdíly mezi teplotami jádra (červená) a heatspreaderu (zelená) / vodního bloku (modrá). 
 
 
I pokud budeme uvažovat o tom, že se opravdové teploty mohly od naměřených hodnot do jisté míry lišit, graf mluví zcela jasně. Skylake-X mají obrovský problém s vedením tepla z jádra do heatspreaderu. Na co to ukazuje, je zcela zřejmé, a to byl pro tento test využit právě zmíněný kompresorový chladič. 

 
 
Další test se týká obrovských nesrovnalostí ve spotřebě různých desek, které se neobjevují v klidovém provozu, ale logicky právě v zátěži a jde i o velké rozdíly v rámci desek stejného výrobce. To Tom's Hardware přičítají právě jejich uspěchané výrobě a sděluje, že žádná z jimi testovaných desek se nechovala zcela správně. Někde byl problém s nesprávnými turbo frekvencemi, jinde zase P-stavy, atd. Ovšem co se týče spotřeby, má velký vliv nastavení BIOSu, který může být i velice podivný. Právě v případě testované desky MSI si procesor na 4 GHz s vypnutou funkcí Enhanced Turbo vzal v zátěži 230 W. Pokud byla tato funkce zapnuta a procesor pracoval na 4,3 GHz, byla spotřeba v Prime95 jen 160W s občasnými výkyvy. 
 
 
 
Právě s nastavením BIOSu, kdy si měl procesor běžně brát 230 W, byla zkoušena samotná deska a její teploty VRM stoupaly až nad 90 °C. To jsou přitom všechno hodnoty dosažené na běžná nastavení BIOSu, čili na přetaktování se ani nesáhlo, to nastalo až později. 
 
Redaktoři měli s čím srovnávat, neboť měli vyzkoušeno, že při 250W spotřebě dokázal starší desetijádrový Core i7-5960X dosáhnout stabilního taktu 4,8 GHz pod Prime95. Nový Core i9-7900X se na danou spotřebu dostal už na 4,5 GHz a pro osmijádrový Core i9-7820X platí to samé, pouze se spotřebou nižší o 20 W. I pak bylo ovšem složité udržovat nové Core i9 při takových taktech, aniž by se něco začalo přehřívat a výkon byl uměle škrcen. A to něco byl v tomto případě přednostně procesor, který začal snižovat svůj takt, než měla šanci to samé udělat deska kvůli přehřívajícím se VRM. 
 
Závěr je takový, že Skylake-X jsou samy o sobě na hraně svých možností a pokud se k tomu přidají nevalně provedené základní desky s problémovými BIOSy, máme tu rázem nevypočítatelnou sestavu, u které je na přetaktování lepší rovnou zapomenout. BIOSy budou jistě časem odladěny a objeví se nové revize desek, ale to je bohužel jen polovna problému. Že by se i Intel chytil za nos a upravil i samotné procesory tak, aby mohly lépe předávat teplo do základny chladiče? Uvidíme, ale zatím Intel ani neodpovídá na dotazy ohledně využití teplovodivé pasty v Skylake-X i Kaby Lake.
 
reklama