reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma X299: jak se vyvíjí "VRM katastrofa"?

6.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Platforma X299: jak se vyvíjí "VRM katastrofa"?
Nedávno se německý overclocker der8auer ozval, že desky s čipsetem Intel X299 mají problémy s napájením, které má stát za tím, že procesory nelze přetaktovat na frekvence, které by samy o sobě rozhodně zvládly. Jak se tato věc vyvíjí?
Intel X299 je prý pro přetaktování "VRM katastrofa", jak jsme zmínili právě před týdnem a bylo jasné, že tímto tato věc rozhodně nevyšumí, neboť jde o známého overclockera, kdo to vypustil do světa. Ten spolupracuje s různými firmami a především s výrobci základních desek, s jejichž pomocí dělá své pokusy a nyní měl na práci především obhajobu svých dřívějších tvrzení. 

 
Nejdříve nám der8auer prozradí něco o svých testovacích technikách a potvrdí, že všechny dříve zjištěné problémy stále platí. Někdy je sice těžké zjistit, co konkrétně škrtí výkon, ale je jasné, že se to děje. 
 
Důležité je především sledování spotřeby celé sestavy, neboť pokud ta v zátěži najednou prudce klesne, znamená to škrcení výkonu (throttling). Je to celkem spolehlivý ukazatel na rozdíl od sledování taktu procesoru, na němž se to prý nepozná vždy. Tato zbržení výkonu totiž mohou být velice náhlá a krátká a pokud je něco z aplikací má zachytit, je to HwInfo a ne CPU-Z. 
 
Pak jsou také dva hlavní typy škrcení výkonu. Ten známější se týká samotného CPU a jde prostě o snížení spotřeby nastavením o trošku nižšího násobiče. Pak je tu ale škrcení vycházející z VRM, které se při přehřívání v tomto případě projevilo mnohem výraznějším poklesem taktu procesoru, a to i ze 4,5 GHz na 1,2 GHz (také jednoduše pomocí násobiče). Právě to jde na vrub především výrobcům desek. 
 
Za třetí der8auer obhajuje svou kritiku pouze 8pinů na přídavných konektorech napájení, které mají být v pořádku pro běžné přetaktování, ale řada desek je určena i pro extrémní overclocking, na což je už jeden 8pinový EPS málo a chtělo by to 8+4 či lépe 8+8. 
 
Nic se tedy zatím nevyřešilo, jen se více potvrdilo, že problémy s platformou X299 jsou reálné a týkají se především přetaktování a problémy s přehříváním mohou mít samotné procesory i VRM na deskách, což lze přičíst jednak chabému chlazení a v případě procesorů také možná ještě pastě mezi samotným čipem a jeho heatspreaderem.

Zdroj: YouTube
reklama