reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sluneční systém je aktuálně v proudu temné hmoty, pozůstatku cizí galaxie

13.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Sluneční systém je aktuálně v proudu temné hmoty, pozůstatku cizí galaxie
Galaktický "hurikán z temné hmoty" má aktuálně procházet částí Mléčné dráhy, kde se nachází také naše Sluneční soustava. Jde o proud hmoty, který má mít původ v malé galaxii, jež se s tou naší v minulosti srazila. 
Právě nyní má i kolem nás proudit temná hmota rychlostí asi 500 km/s, což by případně mohlo usnadnit její detekci a potvrzení její existence, které vědcům už tak dlouho uniká. Ti mluví konkrétně o proudu S1, jenž má představovat zbytky po dávné galaxii, již Mléčná dráha roztrhala, pozřela a zůstaly po ní jen elipticky kroužící proudy hvězd i temné hmoty.
 
počítačová simulace Mléčné dráhy s červeně znázorněnou přibližující se malou galaxií
 
Temná hmota je tak stále teoretická substance, se kterou počítá standardní model částicové fyziky. Nikdo tak neví, co má tato temná hmota vůbec být, ale pokud se máme právě nacházet uprostřed jejího proudu, je zřejmé, že se sami nemáme čeho obávat. 
 
Proudů jako S1 bylo v naší galaxii objeveno hned několik a skládat se mají z hvězd a temné hmoty cestujících stejnou rychlostí. Řadu z nich lze pozorovat, a to především díky evropskému satelitu Gaia, který dokáže sledovat pozici a pohyb mnoha milionů hvězd. Objevil tak i cca 30.000 hvězd v proudu S1, které lze od domorodých hvězd Mléčné dráhy rozeznat díky odlišnému chemickému složení i díky tomu, že se pohybují stejným směrem a rychlostí. 
 
 
Astronomové v naší galaxii odhalili přes 30 takových proudů, mezi nimiž je S1 pochopitelně nejzajímavější. Země bude plout vesmírem v jeho středu ještě miliony let, ovšem že by to náš systém nějak ovlivnilo, o tom se nedá mluvit. Ostatně pro nás okolní vesmír je a dlouho bude především volný prostor. Naopak lze mluvit spíše o štěstí, že máme teoretickou temnou hmotu na dosah, ale bude to chtít nějaké nové, dosud ještě nevyvinuté technologie, jež by ji mohly konečně detekovat, a to pochopitelně za předpokladu, že existuje, lze ji najít, a to zrovna způsobem, jakým si vědci zvolí. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama