reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sociální síť Google+ končí, zůstane jen pro podniky

8.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Sociální síť Google+ končí, zůstane jen pro podniky
Občas se Googlu některé věci nepovedou a jednou z nich je sociální síť Google+. Tu používá jen minimum lidí a navíc nedávno zaznamenala chybu umožňující únik dat. Google se tak rozhodl její život ukončit a zůstane jen v podnikové sféře.
Sociální síť Google+ to má spočítané. Vedle Facebooku a Twitteru se nedokázala prosadit a dle samotné společnosti Google 90 % z návštěv sítě netrvá déle než pouhých 5 sekund. Nicméně to je jen jeden z důvodů, proč se od ní Google odvrací. V březnu 2018 se totiž přišlo na to, že API určené pro práci se sítí obsahovalo chybu, díky níž mohli případní útočníci získávat data jiných lidí, přestože byla označena jako privátní. Konkrétně šlo o jméno, e-mail, adresu, zaměstnání, pohlaví a např. ještě věk. Nešlo však získat např. příspěvky, zprávy, telefonní čísla nebo jiné údaje spojené s dalšími službami Googlu.
 
Google Plus logo
 
Místo žehlení problému u veřejnosti se tak Google raději rozhodl síť Google+ z velké části zavřít a pro běžné uživatele tak služba nebude dostupná od příštího srpna. Vydrží tedy ještě 10 měsíců. Poté bude k dispozici jen pro podnikové nasazení. Tam se totiž Google+ těší docela slušné oblibě jako forma vnitropodnikové sociální sítě. Pokud jde o výše zmíněnou chybu, ta byla ihned opravena, nicméně protože Google věřil bezpečnosti svého systému, ponechával si logy jen po dobu 14 dní. Neví tedy, kolik uživatelů mohlo být dotčeno případným únikem dat. Vnitřní vyšetřování nicméně ukázalo, že žádná ze 438 aplikací využívající toto API se chyby nesnažila využít.
 
Google povolení
 
Rozhodnutí je jedním z výsledků Projectu Strobe, který je jakýmsi interním auditem nabízených API pro produkty Google a Android. Google se tak snaží pořádně podívat na bezpečnost a soukromí svých produktů. Hledá tedy místa, kde by měl zapracovat na soukromí svých uživatelů. Jednou ze změn je uklikanější potvrzování práv aplikací k účtu Googlu. Přístup ke každé funkci je tak nutno odkliknout zvlášť, přičemž se nezapomnělo ani na vysvětlení, co která volba vlastně dělá (uživatel tak neodklikne desítky povolení jedním šmahem, aniž by neměl ponětí o tom, co vlastně odkliknul). Zapracovalo se také na zpřísnění práv k Gmailu (Gmail API), které bude vyhrazeno jen e-mailovým klientům (a podobným službám, které jsou spojené s funkcí e-mailu) a přístupu k historii volání a SMS na Androidu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama