reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sociální síť MySpace ztratila data uživatelů za 13 let

19.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
Sociální síť MySpace ztratila data uživatelů za 13 let
Sociální síť MySpace má už dny své největší slávy za sebou a po hacku z roku 2016 se opět dostala do povědomí něčím, čím určitě nechtěla. Při práci s daty na serveru se totiž administrátorům omylem povedlo vymazat data za 13 let provozu.
I když si sociální sítě spojujeme především s Facebookem a dalšími, jako je např. Twitter nebo Instagram, kořeny sahají ještě trochu více do minulosti. Ještě před Facebookem zde byla sociální síť MySpace, která byla ve své době velmi populární a byla spojována zejména s hudbou, kdy zde hudební skupiny prezentovaly svou hudbu, fotografie, videa a další informace. Jenže sláva postupně upadala, vzkvétat začaly jiné sociální sítě (Facebook předběhl MySpace v roce 2008) a MySpace poslední roky má jen problémy. Jeho programátoři a administrátoři totiž podcenili spoustu důležitých opatření. Před třemi lety tak byl MySpace hacknut a unikla data 360 milionů uživatelů (díky naprosto odfláknutému systému obnovy hesla), nyní vychází najevo, že zmizela data uživatelů za 13 let, protože je někdo špatně zkopíroval.
 
MySpace logo
 
Už v únoru 2018 si někteří uživatelé všimli, že se nelze dostat k obsahu, který byl na síť nahrán mezi roky 2003 a 2015. I když zástupci MySpace chybu na vyžádání osvětlili, teprve nyní se k ní oficiálně přiznali a na svých stránkách zveřejnili informaci o ztrátě dat. K té došlo tak, že MySpace přecházel na nové servery a někomu se povedlo toto tak špatně nastavit, že se data nepřesunula na nové servery tak, jak měla a MySpace o ně přišel. Zálohy? Ty očividně nikde nebyly. Zejména hudební skupiny tak přišly o 13 let svých nahrávek, videí a fotografií. Sociální síť nenašla způsob jak data obnovit a ta jsou tak nadobro ztracena. Mělo by se jednat o zhruba 15 miliard fotografií a asi 53 milionů písniček.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama