reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SolarDuck: plovoucí solární elektrárna dopraví energii na souš pomocí dronů

20.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
SolarDuck: plovoucí solární elektrárna dopraví energii na souš pomocí dronů
Obnovitelné zdroje energie jsou v poslední době velkým tématem a hodně diskutabilní může být ten další, který se jmenuje Solar Duck. Ten totiž chce generovat elektrickou energii pomocí plovoucích solárních elektráren na moři a dopravit ji na souš pomocí dronů.
Společnost SolarDuck je nizozemsko-norským podnikem, který v Tokijském zálivu spustí vskutku zvláštní projekt. Spolu s partnerem, společností Tokyu Land Corporation, totiž získaly kontrakt na realizaci projektu nazvaného Tokyo Bay ESG Project. Do hry vstoupí ještě společnost Everblue a půjde o následující řešení obnovitelných zdrojů energie.
 
Plovoucí solární elektrárna SolarDuck
 
V Tokijském zálivu bude instalována plovoucí solární elektrárna. Místo toho, aby se elektrická energie dopravovala pomocí podmořských kabelů s minimálními ztrátami na souš, budou se zde nabíjet baterie, které se pak na souš budou dopravovat pomocí dronů. Nebudou létat, tyhle drony totiž budou plout, a půjde o malé lodě, které tyto akumulátory zavezou do přístavu do města. Zde pak mohou být distribuovány podle potřeb, např. pro nejrůznější veřejné události.
 
Velkou otázkou zde budou ztráty, protože kolečko přes baterky není zdaleka tak efektivní jako klasický kabel, ale u OZE je dočasná akumulace obvykle potřebná, takže ta by byla na nějakém místě potřeba v menší či větší míře tak či tak. Problémem je tu spíše samotná distribuce. Autonomní dron sám o sobě bude mít nějakou spotřebu energie, tu bude mít i následné rozmisťování baterií v rámci města.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama