reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Maven se málem srazila s Phobosem

7.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Sonda Maven se málem srazila s Phobosem
Kolem Marsu krouží už řada sond, v jejichž případě hrozí srážka nejen jich samotných, ale také s některým s měsíců. To nedávno ukázala sonda MAVEN, která se najednou ocitla na kolizním kursu s Phobosem. Tomu NASA nakonec zabránila.
V roce 2015 se dvě sondy obíhající kolem Marsu minuly o pouhé tři kilometry, takže to v jejich měřítku bylo opravdu těsné. Jedna z nich mimochodem byla právě MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), která studuje atmosféru Marsu a jak je ovlivňována slunečním větrem. Právě díky tomu byly její informace důležité v otázce ochrany marťanské atmosféry umělým magnetickým polem.





MAVEN se pohybuje na eliptické dráze a čas od času se ocitne ve stejné výšce, kde se pohybuje také měsíc Phobos (či ostatní sondy), který však spíše rozměry asteroidu než toho, co si představíme pod pojmem měsíc. Jeho průměr je totiž jen cca 22 kilometrů, takže i díky tomu bylo riziko srážky jen malé, ale nakonec se tato hrozba přece jen objevila.




Phobos


NASA si před několika dny spočítala, že MAVEN měla vysokou šanci narazit do Phobosu právě 6. března, čili už včera. Minout se měly jen o sedm sekund, ovšem i malý Phobos by si mohl MAVEN nakonec přitáhnout, což by bylo pro ni osudné. NASA měla pouze týden na to, aby dostala sondu na jiný kurz, který by byl pro ni zcela bezpečný. Na samotném konci února tak MAVEN využila svůj manévrovací motor, aby zvýšila svou rychlost o 0,4 metru za sekundu, díky čemuž následně proletěla místem, kde se nacházel Phobos, a to s časovým rozdílem 2,5 minut. MAVEN už by se tak blízko k Phobosu neměla za svou kariéru nikdy dostat, a tak bude moci až přinejmenším do roku 2018 provádět svá pozorování a měření. Následně má vyhlídky na to, aby se stala prostředníkem v komunikaci pro další mise.

Zdroj: Extremetech
reklama