reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony, Microsoft a Nintendo budou vyžadovat informace o šancích na výhru z loot boxů

8.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Sony, Microsoft a Nintendo budou vyžadovat informace o šancích na výhru z loot boxů
Trojice firem vyrábějící světově nejoblíbenější herní konzole se dohodla na postupu ohledně tzv. loot boxů, které už se dávno staly i politickým tématem. Sony, Microsoft a Nintendo uvádí, že budou vyžadovat podrobné informace o šancích na výhru.
Loot boxy jsou tak velice kontroverzní téma, a to především od doby, kdy se schylovalo k vypuštění hry Star Wars Battlefront II. EA v tomto případě dostala přes prsty od komunity hráčů, která dala jasně najevo, že navrhovaný systém nehodlá akceptovat. Od té doby se v herní komunitě nic podobného tak vyhroceně neřešilo a problém se přesunul spíše do politické roviny.
 
Americká FTC tak včera pořádala workshop, na němž se řešilo právě toto téma a co říci měly i společnosti Sony, Microsoft a Nintendo, čili výrobci herních konzolí, jichž se loot boxy také přímo dotýkají. Tyto firmy přitom mají možnost diktovat si, jak budou vypadat hry připravované pro jejich konzole. A pokud ne rovnou diktovat, pak mají zcela jistě na vývoj her daleko větší vliv než výrobci herního hardwaru a největší páky by v tomto ohledu mohla mít společnost Valve.
 
 
Tato trojice firem tak ohlásila svou vlastní iniciativu, a sice že budou od všech herních firem využívajících loot boxy vyžadovat přesné informace o tom, jakou šanci mají hráči na výhru, což bude pravděpodobně spojeno s předměty různé úrovně, kde budou i různé pravděpodobnosti. Prohlásil to tedy konkrétně Michael Warnecke z ESA (Entertainment Software Association). 
 
Daný požadavek bude platit pro nové hry (nebo aktualizace, které přinesou loot boxy), takže ne zpětně, přičemž by se dalo říci, že informace o šancích na výhru by snad měly odpovídat i PC verzím daných her. 
 
Tato věc se dokonce dočkala obecného přijetí i mezi herními vývojáři a nakladateli. Společnosti Activision Blizzard, Bandai Namco, Bethesda, Bungie, EA, Take-Two Interactive, Ubisoft, Warner Bros. a Wizards of the Coast se už nechaly slyšet, že tuto iniciativu podporují. 

Výrobci konzolí chtějí, aby tento požadavek začal platit od příštího roku, ale to neznamená hned první leden, ale někdy v jeho průběhu. To vypadá trošku divně vzhledem k tomu, že nemůže být velký problém dané informace poskytnout, však vývojáři jistě sami dobře vědí, jak pravděpodobné výhry jsou, však tento aspekt musí mít dobře vyladěný. 
 
Není také divu, že herní společnosti tuto iniciativu nadšeně přijaly, neboť se má za to, že díky ní by se mohla odvrátit hrozba vládních regulací, která nad loot boxy visí. Nicméně se poukazuje na to, že pouhé zveřejnění šancí na výhru zdaleka nemusí stačit, aby se úřady začaly dívat jinam. Ostatně hlavní otázka je stále ta, zda loot boxy jsou, nebo nejsou hazard. 
 


reklama