reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony PS4 odemknuta pro linuxový Steam

24.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Sony PS4 odemknuta pro linuxový Steam
Jistý modder OsirisX si pohrál se svou konzolí Sony PlayStation 4 a dokázal na ni nainstalovat linuxový systém a na něm spustit klient Steam, díky čemuž si mohl zahrát třeba hru Bastion. Konzole tak může posloužit i jako Steam Machine.
Občas slýcháme o tom, jak se někomu povedlo rozběhnout systém nebo nějaký software na zařízení, které k tomu vůbec nebylo určeno. Příkladem může být klasický Quake na osciloskopu Hitachi V-422 nebo nainstalovaný systém Windows 95 na Apple Watch. V tomto případě jde ale o pokus, který by mohl být v důsledku daleko užitečnější.





OsirisX uspěl v instalaci Linuxu na svou konzoli PlayStation 4 a rozběhl na ní v režimu Big Picture Mode také Steam. To vůbec nezní neuvěřitelně, neboť PS4 stejně jako Xbox One jsou konzole založené na x86 hardwaru od firmy AMD, takže ten samotný nebyl překážkou. Na výsledek snažení se můžete podívat v následujícím videu:


Už loni v prosinci bylo demonstrováno, že Linux může na PS4 fungovat a OsirisX pro to použil od té doby dostupné knihovny od Fail0verflow, aby na předem odemknutou konzoli mohl nainstalovat Arch Linux a pak i fungující klient služby Steam. O jeho snaze si můžete sami přečíst v tomto vlákně, kde jsou také uvedeny další užitečné informace a odkazy na potřebný software. Důležité je také to, že byla využita konzole s firmwarem verze 1.76, neboť Sony často vydává aktualizace s tím, aby zamezilo podobným pokusům. Na jiném a především novějším firmwaru to nemusí fungovat.

V odkazované vlákně už ale softwaroví moddeři zkouší na PS4 rozběhnout operační systém Ubuntu, aby mohli využít také hardwarově akcelerovanou grafiku, neboť Ubuntu má blízko ke Steam OS.

Zdroj: Hexus.net

reklama