Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony ukončuje výrobu i prodej PlayStationu Vita

3.3.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Sony ukončuje výrobu i prodej PlayStationu Vita
Sony končí své působení v segmentu mobilních herních konzolí. Z trhu definitivně mizí model PS Vita, jehož výroba byla zastavena. Za pár týdnů skončí fyzické kopie her, zůstanou pouze virtuální z PlayStation Store.
V roce 2011 vstoupila na japonský trh mobilní herní konzole PlayStation Vita, v následujícím roce se dostala na světové trhy. To byla doba rozvoje smartphonů, takže začínalo být jasné, že handheldy to nebudou mít na trhu vůbec jednoduché. V roce 2015 si to uvědomilo také Sony, které se začalo z tohoto segmentu pomalu, ale jistě stahovat. Šúhei Jošida oznámil, že nástupce modelu Vita není v plánu a ještě ve stejném roce přestalo Sony pro tuto konzoli vydávat hry z vlastní produkce. Bylo jasné, že vše směřuje ke konci PS Vita na trhu. V Japonsku, kde zažila konzole znatelně větší úspěch než na světových trzích, ovšem výroba běžela ještě donedávna. Až před pár dny se na stránkách Sony objevila informace, že poslední kusy zbývajících variant PCH-2000 ZA11 a PCH-2000 ZA23 byly vyprodány.
 
 
Z českého trhu zmizel PS Vita už před časem, ale v některých světových obchodech ještě mohou být k dispozici poslední kusy. Nadále potom zůstává možnost koupit si konzoli z druhé ruky. S koncem fiskálního roku 2018, tedy 31: března 2019, navíc Sony přestane podporovat fyzické kopie her na kartách. Stávající tituly by měly nadále fungovat, ale bude se už pouze čekat, až zmizí z trhu. V provozu nadále zůstane virtuální obchod PlayStation Store, pro využívání virtuálních kopií her je ovšem vyžadována proprietární paměťová karta, která nestojí zrovna málo. Vzhledem k absence podpory univerzálnějšího formátu jako SD ovšem uživatelům nic jiného nezbývalo, pokud chtěli hrát elektronicky stažené hry.
Celosvětově se prodalo 15 až 16 milionů kusů, což vzhledem k dlouhému výrobnímu cyklu není mnoho. Předchozího modelu PlayStation Portable, který vyšel ještě ve zlatých časech kapesních konzolí, se přitom prodalo na 80 milionů kusů. Mnohem více zákazníků si koupilo také konkurenční handheldy od Nintenda. PS Vita přinesl třeba dotykový OLED displej a zajímavý ovládací prvek v podobě touchpadu na zadní straně zařízení. Po vzoru smartphonů byly k dispozici také dvě kamery a verze s podporou 3G sítí. Zpětná kompatibilita s PS Portable nebyla zajištěna kvůli rozdílnému formátu karet.