reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX úspěšně otestovala motor pro Starship

9.7.2019, Jan Vítek, aktualita
SpaceX úspěšně otestovala motor pro Starship
SpaceX učinila důležitý krok k tomu, aby mohla realizovat svůj plán na vypuštění zkušebních verzí lodi Starship. Otestovala totiž motor Raptor, který bude nové rakety či lodě pohánět a brzy se můžeme těšit na první "poskočení".
Motory Raptor jsou naprosto nezbytnou součástí nových lodí SpaceX Starship stejně jako jejich nosičů Super Heavy, které mají nést celkem 31 takových motorů. Elon Musk plánuje Starship vyslat nejdříve k Měsíci a později snad i na Mars, ale na to je ještě brzy. Nejdříve musí odstartovat zmenšená maketa lodi Starship, pro kterou můžeme využít označení Hopper či StarHopper. Jde totiž o zařízení, které stejně jako při prvních praktických pokusech společnosti SpaceX bude jen hopkat po povrchu Země a nejspíše se nebude dát mluvit ani o suborbitálních letech. 
 
 
Společnost SpaceX má zatím na práci vývoj motoru Raptor, ale ten jde v poslední době dobře a Elon Musk naznačil, že možná ještě tento měsíc bude proveden ostrý test se zmenšenou verzí Starship bez použití jisticího zařízení. SpaceX chce dokázat, aby její StarHopper dokázal sám vzlétnout, chvíli se vznášet a pak zase bezpečně přistát. 
 
Vývoj motorů Raptor ale ještě zdaleka není ukončen. SpaceX ještě musí vyvinout verzi, která dokáže přežít více než 100 sekund zážehu. Předchozí verze přitom vykazovaly silné vibrace vzniklé rezonancí na frekvenci kolem 600 Hz. Hrozilo, že takový motor by se mohl za letu v podstatě rozpadnout. Nyní je ale k dispozici už šestý prototyp motoru v řadě (SN06), který dokázal pracovat po dobu 51 sekund, aniž by se ukázal problém s vibracemi. 
 
Proběhlý test neskončil předčasně nebo neočekávaně. SpaceXD při něm testovala různé poměry palivové směsi a jedno z nastavení způsobilo, že zapracovala ochrana motoru, která jej vypnula, jak se ostatně očekávalo. 
 
 
Motory Raptor mají vyvinout zhruba dvojnásobný tah oproti dnes používaným Merlin 1D a krom 31 kusů v Super Heavy tu bude dalších šest Raptorů v samotné Starship, a to polovina pro použití ve vakuu a polovina upravená pro provoz v atmosféře. 
 
Musk uvedl, že Raptor je téměř připraven pro otestování ve StarHopperu, takže ten by se mohl vznést už velice brzy. Dříve byla tato maketa vyzkoušena pouze zavěšená na laně. SpaceX má už aktuálně jeden prototyp Starship vyvíjen v Texasu a další na Floridě a po jejich zkouškách by měla následovat stavba první lodi plné velikosti a zatím je vyhlídka ta, že Starship by mohly začít létat v roce 2021. 
 
Zdroj: Elon Musk via Twitter


reklama