reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX už ví, koho vyšle na BFR k Měsíci

14.9.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX už ví, koho vyšle na BFR k Měsíci
K Měsíci už se pěknou řádku let nikdo nepodíval, ale to se může brzy změnit. Společnost SpaceX už vybrala svého astronauta, který jej obletí startujíc na palubě rakety BFR. Jeho jméno však teprve prozradí.
Oznámeno bylo zatím pouze to, že jde o "soukromého pasažéra", takže o nikoho z firmy nebo z řad astronautů NASA nepůjde. Pokud tedy máte zájem, můžete si v pondělí naladit stream vložený dole v tomto článku, v němž bude Elon Musk o misi blíže mluvit a prozradí také jméno onoho pasažéra. 
 
 
Na Twitteru se také už někdo optal přímo Elona Muska, zda to náhodou nebude on sám, kdo poletí na BFR kolem Měsíce. Ten odpověděl pouze emotikonem s japonskou vlajkou, a tak doufejme, že nepůjde o sebevražednou misi v duchu nových samurajů. Mluví se už také konkrétně o "BFR Lunar Mission". 
 
Společnost SpaceX také dodala, že na Měsíci bylo v celé historii lidstva jen 24 lidí a poslední lunární misí byla Apollo 17, které se zúčastnil Gene Cernan, Harrison Schmitt a Ron Evans v prosinci roku 1972. Cernan a Schmitt přistáli na Měsíci, zatímco Evans zůstal na jeho orbitě. 
 
Nyní nepůjde o přistání na Měsíci a pouze o jeho oblet, takže o nějaký historický úspěch nepůjde, i když jak se to vezme. Dříve byly mise Apollo vyvrcholením snahy finančně velkoryse podporované vládní NASA a důsledek závodu se Sověty, ale nyní jde o snahy jen jedné firmy. 
 
 
Dříve také společnost SpaceX plánovala, že vyšle na týden trvající cestu kolem měsíce dva lidi na palubě lodi Dragon vynesené raketou Falcon Heavy, a to už ke konci tohoto roku. Už řadu měsíců ale víme, že tento záměr se posunul do příštího roku a nepůjde už o Falcon Heavy, ale Big Falcon Rocket. V pondělí bychom se pak mohli dozvědět, na kdy je tento let plánován, ale je jasné, že jemu bude muset předcházet test samotné rakety BFR, kterou jsme ještě ani neviděli.
 
Zvláště zvědaví jsme pak na schopnost této rakety přistávat, protože dosud jsme viděli jen přistávání podstatně subtilnějších Falcon 9, ať už jde jen o ně, nebo o více jejich stupňů tvořících Falcon Heavy. Stačí nám základní srovnání výšky a průměru: Falcon 9 FT má 70 a 3,7 metru, zatímco BFR má mít 106 a 9 metrů, takže jde o poněkud jiný kalibr. 
 
Zdroj: Space


reklama