reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX už ztratila kontakt se třemi satelity Starlink

2.7.2019, Jan Vítek, aktualita
SpaceX už ztratila kontakt se třemi satelity Starlink
Ambiciózní plán společnosti SpaceX na zřízení celoplanetární internetové sítě Starlink dostal tři malé trhliny. Na oběžnou dráhu bylo vypuštěno zatím 60 satelitů v jedné várce, ovšem už tři z nich jsou offline. Co to znamená?
Falcon 9 v letošním květnu vypustil do vesmíru první várku 60 satelitů Starlink, z čehož je zřejmé, že zaplnění oběžné dráhy pomocí nich nemusí představovat tak obrovské množství startů, jak by se mohlo čekat. SpaceX zde cílí na nízkou orbitu mezi 550 a 1150 výškovými kilometry, což znamená i to, že satelity se budou stále muset vypořádávat se zbytky zemské atmosféry, která je bude zpomalovat. To znamená, že ony mrtvé kusy přibližně do pěti let samy zpomalí natolik, že nakonec spadnou do atmosféry a v ní shoří. 
 
 
Z prvních 60 jsou tak nyní už tři offline, takže se s nimi nedaří spojit a lze je považovat za ztracené. Elon Musk však ještě před jejich vypuštěním sám volil velice opatrný přístup ve stylu slibovat málo, nabídnout mnoho. Varoval tak, že satelity Starlink využívají celou řadu nových technologií a že bychom se neměli divit, když nebude fungovat žádný z nich. 
 
To je však samozřejmě velice přehnané tvrzení, neboť kdyby použité technologie nebyly řádně otestované, ani firma SpaceX zvyklá na značné riziko svého podnikání by takových satelitů nevypouštěla na orbitu rovnou celou kopu. O to lépe ale může pak působit prohlášení o tom, že byly nakonec ztraceny pouze tři. 
 
Jako sardinky: 60x Starlink v části aerodynamického krytu pro Falcon 9
 
Dle SpaceX se tyto ztracené satelity zprvu z oběžné dráhy ozvaly, takže na ni nebyly dopraveny už mrtvé a něco se muselo stát tam nahoře. Nyní se tak už v podstatě čeká jen na to, až přestanou tvořit část vesmírného smetí a přirozeně a pozvolna spadnou do atmosféry. Brzy se k nim přidají ale dva další, ale to už se záměrem otestovat pohon, jehož úkolem bude řízeně navést satelity do atmosféry. 
 
Společnost také udává, že celkem 45 satelitů Starlink už dosáhlo své cílové výškové hladiny na orbitě, pět dalších svou dráhu postupně zvyšuje a zbývajících pět ještě před tímto procesem provádí systémové testy. 
 
Záměrem firmy SpaceX je dostat na orbitu na 12 tisíc satelitů pracujících v Ku pásmu. Přesně 7518 z nich bude umístěno na velice nízké orbitě jen stovek kilometrů nad zemí a zbytek pak ve výšce nad 1100 km. Díky těm nízko letícím pak SpaceX slibuje i jen 15ms zpoždění komunikace, přičemž první zákazníci budou moci systém Starlink otestovat v době, kdy bude na orbitě celkem 420 satelitů. To tak představuje dalších 6 startů Falconu 9, ovšem s tím předpokladem, že satelity nezačnou hromadně selhávat. 
 
Zdroj: Spacenews 


reklama