reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vynesl na orbitu GPS satelit nové generace

24.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
SpaceX vynesl na orbitu GPS satelit nové generace
SpaceX dostalo zakázku i na vládní lety pro Pentagon. Ten první z nich proběhl v neděli ráno a úspěšná mise vynesla na střední orbitu satelit GPS III SV01. Jde o první GPS satelit nové generace.
Společnost SpaceX Elona Muska má vedle komerčních letů i vládní zakázky pro Pentagon. Ta první z nich měla na střední orbitu vynést satelit GPS III SV01. Ten je prvním ze 32 GPS satelitů nové generace, které byly vytvořeny společností Lockheed Martin pro program Air Force GPS III. Další bude následovat v polovině roku 2019.
 
 
Let společnosti SpaceX se několikrát odložil, zejména kvůli špatnému počasí. Původně se mělo letět už v úterý, to však byly problémy s teplotou pohonných hmot prvního stupně. Dále se mělo letět ve čtvrtek, jenže plán zhatily silné bouřky. Nevyšlo to dokonce ani v sobotu, to zas vše překazily silné větry v horních částech atmosféry. Čtvrtý pokus byl naplánován na neděli 23. prosince 2018 a to už šlo konečně vše jako po másle. Počasí bylo v pořádku a v 8:51 EST odstartovala raketa Falcon 9 z Cape Canaveral i s cenným nákladem, který byl o něco později úspěšně umístěn na střední orbitu Země ve výšce asi 20 tisíc km. Cena jednoho satelitu byla 529 milionů USD. Pro SpaceX to byl letos už 21. start a první vládní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama