reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vyrobil už milion terminálů pro Starlink, přenosové rychlosti ale klesají

26.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
SpaceX vyrobil už milion terminálů pro Starlink, přenosové rychlosti ale klesají
SpaceX dále rozšiřuje své satelitní internetové připojení Starlink a vynesl na orbitu další satelity. Elon Musk současně oznámil, že bylo vyrobeno už přes milion terminálů, nicméně s rostoucí uživatelskou základnou bohužel klesá rychlost.
Satelitní internetové připojení SpaceX Starlink se dále rozšiřuje a v sobotu bylo na orbitu vyneseno dalších 52 satelitů. Nástup této technologie je dost rychlý, uvážíme-li, že je tu s námi jen od počátku roku 2021, a podle Elona Muska bylo vyrobeno už přes milion terminálů. Pokud jde o ten uživatelský, v našem českém případě vyjde na 9100 Kč s měsíční platbou za internet ve výši 1400 Kč (zde je potřeba podotknout, že slouží k zavedení internetového připojení tam, kde nejsou jiné alternativy, nebo jsou velmi drahé). Rostoucí uživatelská základna má vedle pozitivních finančních přínosů pro firmu také negativní vliv na přenosové rychlosti.
 
Starlink satelit
 
V poslední době totiž přenosové rychlosti začínají klesat. Podle společnosti Ookla za poslední rok klesly v různých zemích o 9 až 54 %. Např. v USA byla průměrná rychlost v Q2/2021 okolo 90 Mbps, zatímco o rok později to bylo už jen 62 Mbps. Nejrychlejší je Starlink na severoamerickém kontinentě v Portoriku, kde dosahuje přes 112 Mbps. Rychlosti uploadu se výrazněji nezměnily, nicméně latence se prodloužily na 48 ms, čímž ale stále patří k nadprůměrným službám ve srovnání se svou satelitní konkurencí.
 
Starlinku se také nepovedlo dosáhnout na dotaci 885 mil. USD (22,7 mld. Kč) v rámci programu Rural Digital Opportunity Fund (RDOF). Ten vyhradil 9,2 mld. USD na 10letou podporu operátorům pro rozšíření vysokorychlostního internetu zhruba 5,2 milionu venkovským domácnostem a podnikům, které dnes mají problém s internetovým připojením. Podle FCC Starlink neukázal, že by zvládl doručit tuto službu jako teprve rodící se projekt.
 
Zdroj: zdnet.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama