Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Ergo: ergonomická TKL klávesnice

27.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Spire Ergo: ergonomická TKL klávesnice
Spire si připravil zajímavou klávesnici, která však rozhodně nebude pro každého. Jde o Ergo, ergonomickou klávesnici s RGB podsvícení, která patří mezi tzv. TKL modely. Postrádá tak pro řadu lidí zásadní výbavu. 
Klávesnice TKL jako Tenkeyless postrádá numerický blok, ovšem v případě modelu Spire Ergo je rozmístění kláves značně překopané. Výrobce myslel především na ergonomii, což v případě klávesnic obvykle znamená to, že pole je rozděleno na dvě poloviny, které nás nenutí dávat při psaní zápěstí k sobě. Pokud jsou totiž klávesy v jedné řadě, nutí nás to mít ruce ohnuté v zápěstí, což může mít nepříjemné dopady na zdraví a vyvolat nechvalně známý zánět karpálního tunelu. 
 
S klávesami, které jsou rozmístěny takto, můžeme mít zápěstí v přirozené poloze, čili narovnané, ovšem na takovou klávesnici je samozřejmě nutné si nejdříve zvyknout. Problém pak je, když se od sebe takovéto ergonomické modely liší v podstatných detailech, což je třeba umístění šipek, Enteru nebo mezerníků. Ještě že výrobci obvykle myslí na to, že lidé jsou navyklí při psaní používat pro mačkání mezerníku palec levé, nebo pravé ruky a ergonomické klávesnice díky tomu nabízejí mezerníky dva. Osobně bych se v tomto ohledu přeučovat na pravý palec vůbec nechtěl. 
 
 
Spire Ergo má všechny klávesy podsvíceny RGB diodami a není ani divu, že využívá mechanická tlačítka, a to konkrétně klasická Cherry MX. Na rozmístění kláves je zajímavý třetí Control a Shift mezi mezerníky a pak tu máme také dva Entery a Backspace. Z mého pohledu je dobře, že se výrobce nesnažil utopit šipky mezi dalšími klávesami, což bude sloužit k jejich bezpečnému nahmatání i poslepu.
 
Vypadá to tak na zajímavou klávesnici pro časté psaní nebo i hry. Ostatně hráči mohou také ocenit spíše ergonomii pro levou ruku než numerický blok, který je při jejich činnosti spíše zbytečný a zabírá místo myši. 
 
Spire Ergo byla naceněna na 80 eur bez daně.