reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spolehlivost běžných a enterprise HDD dle Backblaze

26.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Spolehlivost běžných a enterprise HDD dle Backblaze
Cloudový poskytovatel Backblaze opět přišel se svou statistikou spolehlivosti pevných disků, které používá. Mezi nimi jsou i 8TB disky Seagate v enterprise a běžné edici. Po delší době tak může znovu vyhodnotit jejich spolehlivost.
Společnost Backblaze nabízí cloudová úložiště a jako taková má ve svých datových centrech lehce přes 100 tisíc pevných disků nejrůznějších typů (zhruba 98 tisíc se používá pro data). Na tom už se dá poznat statistická spolehlivost jednotlivých modelů. Jedním ze zajímavých zkoumání je především srovnání klasických a podnikových (enterprise) disků. Toto srovnání přinesl Backblaze už v listopadu minulého roku pro 8TB disky Seagate ST8000DM002 (běžný) a ST8000NM0055 (podnikový). Tehdy byla průměrná roční poruchovost lehce nižší u běžného modelu, konkrétně šlo o 1,1 % versus 1,2 %. Nyní po dalších třech čtvrtletích už lze dělat přesnější závěry.
 
Seagate 8TB HDD
 
Na konci druhého čtvrtletí roku 2018 se průměrná roční poruchovost 8TB podnikových disků Seagate snížila z 1,2 % na nynějších 0,97 %. Ke snížení došlo i v případě běžných 8TB disků Seagate, tam ale bylo jen velmi malé, takže jsme se z 1,1 % dostali na 1,03 %. Vypadá to tedy, že podnikové disky jsou z dlouhodobého hlediska o něco spolehlivější, nicméně rozdíl je velmi malý a týká se jen pouze těchto dvou modelů. A všichni víme, že poruchovost se významně liší i v rámci jediné řady disků jednoho výrobce natož různých kapacit od různých výrobců.
 
I pokud se Backblaze podíval na poruchovost těchto disků při jejich různém stáří, podnikové varianty vyšly vždy o něco lépe. Ani zde ale nejde o nějaký dramatický rozdíl. Jejich výhodou je delší záruka i vyšší výkon, naopak nevýhodou je vyšší spotřeba a především mnohem vyšší cena.
 
Spolehlivost disků dle Backblaze
 
Nechybí ani tradiční tabulka poruchovosti všech disků, které společnost má (pokud jich je více než 45 kusů). Výše vidíte tu, která se týká poruchovosti za poslední čtvrtletí. Na stránkách společnosti naleznete i tabulky ukazující spolehlivost za posledních pět let provozu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama