reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spotify může pomalu zabíjet vaše SSD

11.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Spotify může pomalu zabíjet vaše SSD
Na jednu stranu je špatně, že SSD se nijak zvukově neprojevují. Neptáme se tak už sami sebe, proč ten disk zase pořád hrabe, což nám mohlo leckdy prozradit, že tu je nějaký problém. A ten má právě služba Spotify.
Minulý rok jsme s využitím elektronického práva útrpného zjistili, co dokáže vydržet moderní SSD. Mučili jsme 240GB OCZ Vector 150, který by měl svou výdrží patřit mezi ty lepší modely. Ukázalo se, že tento model vydržel zápis celkem 1,31 PB (petabyte) dat, takže výsledný počet mazacích a zapisovacích (P/E) cyklů byl 5740. Jiné a především levnější modely na tom ale mohou být daleko hůře a pokud se objeví nějaká chyba, která by je bez vědomí uživatele dlouhodobě využívala, mohou se buňky i během několika týdnů vyčerpat a SSD selže. Právě tím nás nyní ohrožuje Spotify.





Pokud využíváte Spotify a jeho službu pro streamování hudby na svém počítači s SSD, měli byste zbystřit. Řada uživatelů totiž zjistila, že tento software zapisuje na lokální disky zcela nepřiměřené objemy dat, a to pochopitelně zcela bezdůvodně. V případě pevného disku bychom si mohli všimnout, že ten neustále něco dělá a podívat se v procesech na to, co jej vytěžuje, ale v případě nehlučného SSD si toho ani nemusíme všimnout.

Uživatelé Spotify udávají, že prý již několik měsíců sledují, jak aplikace bezdůvodně zapisuje v relativně krátké době desítky gigabajtů dat. Server Ars Technica se na to nyní podíval a potvrdil, že aplikace Spotify je schopna zapsat mezi 5 až 10 GB dat za hodinu a za celý den pak kolem 700 GB. Navíc to má záviset i na velikosti hudební databáze, takže čím větší, tím více zapisování. Udávané výdrže SSD se dnes přitom měří i jen na desítky terabajtů, takže čistě dle těchto údajů už mohl nastat případ, kdy aplikace Spotify někomu zcela vyčerpala jeho SSD a zničila ho. Takový uživatel samozřejmě pak ani nemusel zjistit pravý důvod selhání svého SSD.

Pro takový zápis samozřejmě není žádný důvod, protože i kdybychom si teoreticky celý den přehrávali hudbu s bitrate 10 Mb/s a ta se ukládala na disk, znamenalo by to jen 108 GB dat. Vypadá to tak prostě na chybu, která dokázala mnoha uživatelům ukousnout velkou část životnosti jejich SSD. Uživatelé jsou nyní na Spotify velice naštvaní, protože je na tuto chybu upozornili poprvé už před pěti měsíci a žádná náprava donedávna nepřišla. Spotify nyní v reakci na článek na Ars Technica tvrdí, že chyba byla opravena ve verzi 1.0.42, ale ta ještě zdaleka nedorazila všem lidem a i vyjádření a celkový přístup firmy je poněkud laxní. Pokud se chcete podívat, zda to není i váš případ, stačí si spustit ve Windows Správce úloh a podívat se, jak moc aplikace Spotify vytěžuje disky.

Zdroj: Ars Technica
reklama