reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink Global Roaming: globální připojení za 200 USD měsíčně

23.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Starlink Global Roaming: globální připojení za 200 USD měsíčně
Starlink od SpaceX spouští další plán pro své satelitní připojení. Nazývá se Global Roaming a jeho cena byla stanovena na 200 USD měsíčně. Je tak dražší než rezidenční plán a plán pro obytné vozy, které mají větší omezení.
Satelitní připojení Starlink má už několik různých plánů pro různé případy užití a obvykle přináší výrazně nižší ceny a vyšší rychlosti v problematických případech, jako jsou některé odlehlé kraje nebo třeba námořní nebo letecká doprava. Nemá v žádném případě konkurovat službám, kde je bezproblémové pokrytí standardního mobilního signálu nebo pevné připojení. Nyní se do nabídky individuálních plánů (kde najdeme Residential za 110 USD měsíčně a RV pro obytné vozy za 135 USD měsíčně) dostává také Global Roaming. Ten bude dražší s cenovkou 200 USD za měsíc (+ jednorázový poplatek 599 USD za přijímač), na druhou stranu nebude mít některá omezení.
 
Starlink
 
Např. plán pro RV platí jen na daném kontinentu a pokud jste více než 2 měsíce v jiné zemi, je potřeba přehlásit adresu (což je trochu problém, když jedete v RV a žádnou vlastně nemáte). Global Roaming funguje v podstatě po celém světě a Starlink se nechal slyšet, že by měl nabízet typické rychlosti a latence jako standardní plán, nicméně mohou nastat krátká období s horší konektivitou nebo dokonce vůbec žádnou. Tohle by se ale mělo výrazně zlepšit v průběhu času. K fungování tohoto systému přispěje inter-satelitní komunikace pomocí laserů.
 
Starlink dává 30denní záruku vrácení peněz v případě nespokojenosti a možnost kdykoli zrušit plán. Upozorňuje však, že ne všechny země schválili satelitní připojení Starlink. Prozatím bude dostupný jen za USD, navíc v případě objednání z jiné země než USA budou muset lidí podstoupit případná celní řízení a zaplatit příslušná cla a daně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama