reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink od SpaceX spouští nový plán Premium, nabídne až 500 Mbps

2.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Starlink od SpaceX spouští nový plán Premium, nabídne až 500 Mbps
Starlink od SpaceX nabídne nový plán Premium, který přináší novou satelitní parabolu a vyšší přenosové rychlosti. Ty mohou vrcholit až hodnotou 500 Mbps. Nepůjde ale zrovna o moc levnou záležitost.
Mnoho oblastí na světě má velký problém dostat spolehlivé, rozumně rychlé a cenově akceptovatelné internetové připojení. SpaceX a jeho projekt Starlink chce něčeho takového dosáhnout v dlouhodobém horizontu, ale ani toto připojení nepatří mezi nejlevnější, což se také týká nového plánu Premium, přesto obvykle nabízí lepší poměr ceny a výkonu než konkurence. V tomto případě je zde místo kulaté paraboly obdélníková s rozměry 50×30 cm a překvapivě je menší a lehčí (4,2 kg místo 7,3 kg). Podporuje přenos dat pomocí Wi-Fi 802.11ac (má integrovaný Wi-Fi router) a na rozdíl od té levnější nemá ethernetový port (dá se dokoupit adaptér).
 
SpaceX Starlink Premium
 
Zatímco latence mají dle Starlinku zůstat na 20-40 ms, vylepšit by se měla přenosová rychlost pro download z 50-250 Mbps na 150-500 Mbps. Upload by se měl zrychlit z 10-20 Mbps na 20-40 Mbps. Oproti mnohé konkurenci Starlink nemá datové omezení. Novinka je cílená především na podnikové nasazení v odlehlých končinách, kde je jiné než satelitní připojení nerealizovatelné. Oproti normálnímu Starlinku se tak zvýšila cena za terminál ze 499 na 2500 USD a také měsíční předplatné vzrostlo 99 na 500 USD. To opravdu nejsou nízké částky, na druhou stranu není neobvyklé, že v některých končinách mají podniky ještě mnohem vyšší ceny za mnohem horší služby (v některých místech USA, např. některé podniky na Aljašce, stovky i tisíce USD měsíčně za jednotky Mbps).
 
U nás zatím Premium nebude nabízen. Od poloviny roku 2022 bude v ČR dostupný standardní Starlink, přičemž na 12999 Kč vyjde hardware a samotná služba pak na 2579 Kč měsíčně. Ta může mít smysl tam, kde není běžný mobilní signál.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama