reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stárnoucí Voyager 2 se zakuckal při rutinní kalibraci

30.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Stárnoucí Voyager 2 se zakuckal při rutinní kalibraci
Už více než 40 let se ve vesmíru pohybují sondy Voyager 1 a Voyager 2, které už nejsou v nejlepší kondici, ale stále fungují a komunikují. Voyager 2 ovšem nedávno nedokázal splnit rutinní operaci, nicméně už je opět pod kontrolou. 
Voyager 2 nedávno selhal při rutinní operaci prováděné pro kalibraci jeho přístroje měřícího okolní magnetické pole. Tato kalibrace vyžaduje, aby se sonda jednou otočila o plných 360 stupňů, což ovšem tentokrát mělo neočekávané následky. Chyba způsobila, že při této kalibraci zůstaly zapnuté dva jiné systémy, které jsou velice náročné na spotřebu a kvůli přílišnému odběru energie se sonda musela přepnout do nouzového stavu a odstavit většinu svých přístrojů. 
 
 
Sonda ale mohla dále komunikovat se Zemí, takže inženýři NASA opět začali její systémy postupně spouštět, i když zatím neví, co mohlo způsobit danou chybu. Jeden z energetický náročných systémů prozatím raději nechali vypnutý, než bude uspokojivě vysvětleno, co se přihodilo při kalibraci. 
 
Sondy Voyager spoléhají na radioizotopové termoelektrické generátory (RTG), které získávají energii z rozpadu plutonia-238. Postupem času však tato energie postupně slábne, jak se plutonium vyčerpává, takže se očekává, že po roce 2025 už generátory nemusí zajistit dost energie na to, aby sondy mohly být dále udržovány v provozu. Ostatně právě Voyager 2 už o některé své systémy přišel, a to ne kvůli jejich selhání, ale kvůli nutnosti šetřit energií. 
 
RTG programu Voyager
 
Pro NASA je tak naprosto zásadní mít možnost ovládat orientaci těchto sond, neboť pouze díky tomu mohou natočit své antény přímo na Zemi a komunikovat. Aktuálně je přitom Voyager 2 vzdálen 18,5 miliard kilometrů a signálu trvá 17 hodin, než překoná tuto vzdálenost. Komunikační odezva už tak dávno zabere více než den. 
 
V tuto dobu si ale Voyager 2 vede dobře. Nadměrný objem energie byl zastaven a sonda komunikuje, i když její přístroje ještě nepracují, čili nesbírají data. 
  
Zdroj: NASA JPL


reklama