reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starší PC po záplatách opravdu budou pomalejší, říká Microsoft

10.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Starší PC po záplatách opravdu budou pomalejší, říká Microsoft
Intel se v posledních dnech snažil mírnit obavy ze záplat operačních systémů, které řeší exploity Meltdown a Spectre. Nyní se ale ozval Microsoft, dle nějž to bude vážnější, a to zvláště pro majitele starších PC. 
Nejdříve to vypadalo, že problém exploitů Meltdown a Spectre se týká pouze Intelu, ale pak se ukázalo, že zasahuje i architektury firem AMD a ARM. Ovšem Intel stále zůstává společností, jíž se to týká zdaleka nejvíce, a to především kvůli náchylnosti jeho procesorů k Meltdownu. 
 
 
Původně se také objevily informace, že nutné softwarové záplaty operačních systémů dokáží snížit výkon procesorů třeba i o 30 procent, což se ale Intel snažil vyvracet s pomocí firem Apple, Microsoft, Amazon a Google. Říkal, že dopad na výkon bude v reálném světě pro běžného uživatele minimální a časem se navíc bude snižovat. 
 
Nyní se ale opět ozval Microsoft, dle nějž to není tak jednoduché. Uvedl to konečně Terry Myerson, výkonný viceprezident divize Windows and Devices Group, který uvedl, že ze 45 verzí Windows je již 41 aktualizováno a zbytek bude opatchován zanedlouho. Pak ale uvedl především to, že předchozí benchmarky, na jejichž základě Microsoft mluvil o dopadech na výkon, nebyly provedeny na všech potřebných kombinacích OS a hardwaru. Jsou tu tak čtyři nové informace: 
 
  1. Windows 10 na nových strojích (Skylake, Kaby Lake a novější) vykazují zpomalení v jednotkách procent, což běžný uživatel moc nepostřehne.
  2. Windows 10 na starším hardwaru (Haswell a starší) ukazují v některých případech výraznější pokles výkonu, čehož si už bude možné všimnout.
  3. Windows 8 a Windows 7 na Haswell a starších procesorech už ukáží největší pokles výkonu, čehož si všimne většina uživatelů.
  4. Windows Server na jakémhkoliv hardwaru ukáže citelný pokles výkonu především v aplikacích orientovaných na I/O a zde už bude třeba se rozhodnout mezi lepším zabezpečením a vyšším výkonem. 
Microsoft tak hodil vidle pod nohy pečlivě našlapujícího Intelu, který se opravdu snažil nevyvolávat paniku, protože nové informace opravdu neodpovídají tomu, jak se Intel dosud vyjadřoval. 
 
Rozladěni pak mohou být především majitelé starších počítačů, kteří dosud nebyli zlákáni novými Windows a osobně se ani nebudu moc divit tomu, kdyby za tím leckdo hledal průmyslovou konspiraci s účelem donutit lidi k upgradu. Nicméně Myerson slíbil, že v příštích dnech a týdnech se Microsoft podělí s příslušnými daty, na nichž jsou výše uvedená tvrzení založena. 
 
A mimochodem, pokud máte základní desku od MSI, pak tato firma začala vydávat nové opravné BIOSy pro své desky. Zatím jsou připraveny pro sérii Z370 a pak přijdou i pro starší desky s čipsety Intel. 
 
Zdroj: Microsoft


reklama