reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

StatCounter: Windows 10 překonaly podíl sedmiček

2.2.2018, Jan Vítek, aktualita
StatCounter: Windows 10 překonaly podíl sedmiček
Dle analytické společnosti StatCounter už operační systém Windows 10 dokázal v podílu na trhu překonat staré Windows 7, a to v celosvětovém měřítku. Alespoň dle této společnosti už tak můžeme o desítkách mluvit jako o nejpopulárnějším systému pro PC.
Dle společnosti StatCounter se Windows 10 dokázaly dostat na podíl 42,78 %, což se tedy týká pouze systémů firmy Microsoft na PC. Nepočítáme tak systém firmy Apple či Linux/Unix a další, ale ty stejně ani zdaleka nemohou ohrozit dvojici nejoblíbenějších systémů Microsoftu. Do té tak stále ještě bezpečně patří Windows 7 s podílem 41,86 %. 
 
 
Dle vývoje grafu je vidět, že obliba Windows 7 v posledních měsících moc neklesala a pozoruhodně tvrdošíjně se nad vodou drží i Windows Vista a moc neklesá ani obliba Windows XP. Desítky dokázaly uzmout část podílů systémů Windows 8 a 8.1, což stačilo na to, aby se dostaly nad sedmičky. 
 
Vypadá to tak, že řada uživatelů ještě skočila po poslední oficiální možnosti, jak upgradovat na Windows 10 zdarma, a nejspíše kvůli tomu můžeme nyní mluvit o současně nejoblíbenějším systému Microsoftu. Nicméně vedle StatCounter je tu ještě přinejmenším jedna firma, která se zabývá stejnými průzkumy a je v souvislosti s operačními systémy často zmiňována, a sice NetMarketShare. 
 
Je ale pravda, že vůbec poprvé bylo nějakou analytickou společností uvedeno, že Windows 10 překonaly Windows 7. Je tak pouze otázka času, kdy stejnou věc ohlásí i jiné společnosti. 
 


reklama