reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam a gamepady: jak to jde dohromady a který vede?

27.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Steam a gamepady: jak to jde dohromady a který vede?
Ve světě Steamu pokračuje invaze herních ovladačů typu gamepad, které v něm tak prosazují stále více. Valve přitom nyní vydalo statistiky, které nám řeknou, jak moc rozšířené jsou a které typy vedou. 
Gamepad může být pro mnohé hráče nedající dopustit na PC sprosté slovo, ale ze statistik firmy Valve vyplývá, že na Steamu roste počet těch, pro které to neplatí. Ostatně samotná firma Valve se o to aktivně zasloužila svou platformou skládající se z počítačů Steam Machines a systému Steam OS, do níž patří také ovladače Steam Controller, které se pravidelně ocitají v prodejních akcích. 
 
 
Nicméně jak vyplývá z prvních koláčových grafů, tyto gamepady od Valve jsou v menšině a vedou ovladače známých konzolí PlayStation 3/4 a Xbox 360/One. To napovídá, že existuje mnoho hráčů vlastnících jak PC, tak herní konzole, kteří své návyky z ovládání her přenášejí právě z konzolí na PC. 
 
Ve Valve zaregistrovali 30 milionů uživatelských účtů od roku 2015, jejichž majitelé ke svému PC připojili některý z gamepadů, přičemž pokud budeme počítat i se sdílenými účty, takových uživatelů může být až dvojnásobek. 
 
 
 
Další graf ukazuje procento těch, kteří svůj gamepad využili v posledním měsíci, a patří tak mezi hráče, kteří takový ovladač využívají na PC často. Zde jednoznačně vede gamepad z Xbox One s téměř 20 procenty, zatímco v případě PS4 to je pouze polovina. Na sdíleném druhém místě jsou ovladače Switch Pro, Xbox 360 a Steam Controller. 
 
To celé ale ukazuje, že přinejlepším necelá pětina lidí, kteří ke svému počítači někdy připojila gamepad, jej aktivně využívá, takže pro většinu ostatních očividně zůstává klávesnice a myš nebo některý ze specializovaných ovladačů (volant, joystick) jako hlavní. Sloupcový graf se však týká letošního srpna, což možná není zrovna vhodný výběr pro provádění takové statistiky. 
 
 
Třetí graf ukazuje rostoucí popularitu ovladače Switch Pro poté, co se jeho majitelé dočkali přímé podpory ze strany Steamu. Tato událost měla jasný dopad na tempo růstu. 
 
 
Valve také chtěli ukázat to, že i když jejich vlastní gamepad ani vzdáleně nepatří mezi nejrozšířenější na Steamu, v jedné kategorii přeci jen vede. Gamepady jsou obvykle využívány na PC v úzkém záběru žánrů, což mohou být třeba závodní hry nebo akční adventury. Tam mohou být skutečně lepší volbou než klávesnice a myš, což je dáno jejich pohodlným použitím (s klávesnicí a myší se na gauč jen tak nesvalíme) a také prvky analogového ovládání. Klávesnice je přece jen z principu digitální zařízení a takovým se třeba volant auta nebo knipl letadla ovládá těžkopádně. 
 
Firma Valve ale chtěla, aby její Steam Controller nabídl širší žánrový záběr než jiné podobné ovladače, a to zahrnující i klasické strategie, jako je Civilizace. V nich je myš prostě nepřekonatelná, ale přesto je možné je pomocí Steam Controlleru plnohodnotně ovládat, na což ukazuje poslední graf. V něm je modře vyznačen právě počet takových her, které lze plně ovládat, žlutě pak máme částečnou podporu a šedě nulovou. 
 
 


reklama