reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Studie odhaluje, že hráči MOBA mají vyšší IQ než hráči stříleček

16.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Studie odhaluje, že hráči MOBA mají vyšší IQ než hráči stříleček
Studiím tohoto ražení se obvykle moc nevěnujeme, ale když už máme závěr pracovního týdne před prodlouženým víkendem, nadneseme trošku odlehčené téma. Výzkumníci z Univerzity v Yorku se věnovali srovnání IQ hráčů MOBA a FPS. Co zjistili? 
Studii přinesli výzkumníci z Digital Creativity Labs (DC Labs) v Yorku, kteří použili některé počítačové hry jako IQ testy. Nezapomínají zdůraznit, že jejich studie se nesnaží zodpovědět otázky ohledně toho, zda má hraní počítačových her na inteligenci nějaký vliv. Snažili se pouze najít spojitost mezi inteligencí a výkonem ve hrách, a to jednak typu MOBA (Multiplayer Online Battle Arenas) a pak FPS (First Person Shooter) hraných také s lidskými protivníky. 


Pokud bychom měli logicky vyvodit, jaký mohl být závěr studie, pak bychom také uvažovali o tom, že hráči MOBA budou souhrnně spíše inteligentnější, neboť hry tohoto žánru bývají složitější, a to i na komplexitu ovládání či schopnost rychle takticky přemýšlet. Na druhou stranu je jasné, že pokud někoho baví spíše FPS, nemusí to být nutně blbec, ale to se nikdo nepokouší tvrdit. 

Proběhly ve skutečnosti dvě studie. První zkoumala hráče, kteří byli v MOBA vysoce zkušení, a to konkrétně v League of Legends (LoL). Zde se zjišťovalo, zda se najde spojitost s úspěchy ve hře a výkonem ve standardním inteligenčním testu stanovujícím IQ. Druhá studie už brala v úvahu bohaté datasety ze čtyř her - LoL a Dota 2 (MOBA) a pak Destiny a Battlefield 3 (FPS).

Šlo o údaje spojené s tisíci hráči a v této druhé studii se zjistilo, že zvláště u starších hráčů platí, že lepší výkon v MOBA znamená obecně vyšší IQ. Tento efekt se neprojevil naopak u her FPS, kde herní um spíše s rostoucím věkem klesal a s IQ jasnou spojitost neměl. V případě her typu MOBA se tak nárůst výkonu a IQ s věkem dá připodobnit tomu, co už bylo daleko dříve zjištěno o tradičních hrách, jako jsou šachy. Zkrátka kdo je dobrý ve strategických/taktických hrách, obvykle skóruje výše i v inteligenčních testech. Profesor Alex Wade k tomu prohlásil, že hry typu MOBA jsou komplexní, zahrnují sociální interakce a jsou náročné na intelekt, a proto lze do jisté míry výkon v nich spojit s výší IQ. Nikdo ale samozřejmě neříká, že je někdo chytrý, protože hraje takové hry, nebo že je někdo hraje proto, že je chytrý. 

Sledováním hráčů po celém světě se tak otevírají nové možnosti pro výzkumy v oborech, jako je třeba "kognitivní epidemiologie". Ta zkoumá vztahy mezi inteligencí a zdravím v průběhu času a dokáže monitorovat vývoj kognitivního zdraví v populaci, které se týká schopností jasně myslet, učit se a pamatovat si. 

Když se zaměříme na to, co studie říká o hrách typu FPS, kde dle výzkumníků hraje prim rychlost a přesnost, je celkem logické, že tímto hraním si mozek zase tak moc netrénujeme a očima svého avatara spíš sledujeme hlavní cíl: přežít. MOBA jsou hry s kamerou zabírající scénu seshora, což je také důležitý aspekt, který nás nutí cvičit spíše mozek než reflexy a podobně by na tom měly být real-time strategie (RTS), tahové strategie, apod. 



reklama