reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač BIG RED 200 přijde s novou generací GPU od NVIDIE

3.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Superpočítač BIG RED 200 přijde s novou generací GPU od NVIDIE
Pro letošní rok se chystá stavba superpočítače BIG RED 200, pro nějž se počítá s již novou generací grafických čipů firmy NVIDIA. My se tak dozvídáme i to, že ta má být velice výrazně výkonnější než ta aktuální. 
Superpočítač BIG RED 200 (Cray Shasta) si chystá Indiana University a je zřejmé, že ten využije už novou generaci GPU firmy NVIDIA, a sice nejspíš nástupce dnešních akcelerátorů Tesla V100 založených na GPU GV100. Ta ostatně byla představena již na GTC 2017 a jde ještě o generaci Volta. Z generace Turing žádná další Tesla s podobným nebo vyšším výkonem nepřišla, takže tento úkol zůstal na nové generaci, nejspíše Ampere. 
 
 
The Next Platform hlásí, že Indiana University se rozhodla svůj nový superpočítač instalovat ve dvou fázích. Ten totiž původně měl být dodán s akcelerátory Tesla V100, ovšem vedení se rozhodlo, že si raději počká už na nové karty, což ukazuje na to, že na jejich představení už nebudeme muset dlouho čekat. 
 
Především se ale dozvídáme to, že daná univerzita chce mít nové akcelerátory instalovány během tohoto léta a právě do té doby, než přijdou, půjde o první fázi. Ta znamená nasazení BIG RED 200 s využitím pouze CPU a až v druhé fázi budou doplněny nové karty Tesla. 
 
Zdroj také uvádí, že od nových karet se očekává o 70 až 75 procent vyšší výkon oproti dnešním V100. To na první pohled vypadá jako velice slušný pokrok, jenomže bez upřesnění toho, v čem má být onen výkon vyšší, je to bohužel nic neříkající hodnota. Může jít o výkon jader Tensor, případně o výpočty s double precision FP64, což bude záviset i na konfiguraci nových jednotek Streaming Multiprocessor (SM) či jakými budou nová GPU vybavena. 
 
BIG RED 200 aktuálně již pracuje, a to s celkem 672 dvoupaticovými uzly, v nichž pracují procesory AMD EPYC 7742 generace Rome. Původně měl tento systém nabídnout s kartami Tesla V100 výkon až 5,9 PetaFLOPS, ale díky novým akcelerátorům bude zvýšen na 8 PetaFLOPS s tím, že karet bude potřeba méně. 
 
V polovině března se také odehraje další GTC a pokud má NVIDIA prvním zákazníkům už během léta poskytnout nové Tesly, rozhodně by je právě na GTC 2020 měla představit. 
 


reklama