reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svůj počítač si postavím sám!

25.6.2008, Michal Huspeka, článek
Svůj počítač si postavím sám!
Je pro Vás toto prohlášení nepředstavitelné? Zdá se Vám, že byste to nikdy nedokázali? Odmítáte uvěřit těm, co tvrdí, že na tom vlastně nic není? Pokud ano, tak je tento návod určen právě pro Vás a doporučujeme mu věnovat svou pozornost.
Teď nás čeká nejdůležitější část celé stavby, musíme naší novou sestavu "oživit". Této činnosti se rozhodně nemusíme obávat, všechny konektory jsou dnes navrženy a většinou také pro jistotu označeny tak, že jejich zapojení jinak nebo jinam není možné a pokud se budeme držet manuálu základní desky, zanedlouho již naše nová sestava bez problémů poběží.


Rozložení konektorů podle manuálu základní desky Gigabyte GA P35-S3/DS3(R)

Již v průběhu postupného zapojování jednotlivých kabelů můžeme uvažovat o jejich vhodném vyvázání, aby nám po skončení nezůstal uprostřed skříně chuchvalec drátů, který bude při provozu bránit průtoku vzduchu a tím i účinnému chlazení všech komponent.

Někteří výrobci své počítačové skříně pro takovýto "úklid" kabeláže přímo připravují a v rámci příslušenství již dodávají různé úchytky a pásky, případně například také umožňují využívat pro uschování kabeláže prostor mezi bočnicí skříně a základnou, na které je namontována základní deska.


Takhle nějak by to na konci mohlo vypadat....

- pro zvětšení klikněte -

Pokud však takovouto skříň nemáme, musíme si pomoci sami. K úklidu nevyužitých kabelů dobře poslouží třeba prostor nad optickou mechanikou a ty kabely, které budeme zapojovat, zkusíme alespoň vést podél zadní stěny 5,25“ šachty, která většinou obsahuje dostatek otvorů, které je možné k vyvázání kabelů použít.


Připojení čelního panelu


Nejprve si připojíme veškeré prvky, které se nacházejí na čelním panelu počítačové skříně. Určitě to budou tlačítka POWER a RESET a rovněž LED diody signalizující zapnutý stav počítače a činnost pevného disku. Další příslušenství je již volitelné a liší se podle typu počítačové skříně, nejčastěji bývají na čelním panelu vyvedeny USB porty a výstupy pro sluchátka nebo mikrofon. Někdy je možné se setkat i s dalšími porty jako například FireWire (IEEE 1394) či eSATA.

Všechny tyto konektory vyvedené z čelního panelu jsou poměrně malé a pravděpodobně tak při jejich zapojování využijeme připravenou pinzetu. Všechny jsou také pro snazší orientaci popsány a všechny je budeme zapojovat do základní desky. Drtivá většina desek má piny pro jejich připojení umístěny při dolním okraji a jejich přesné zapojení je vždy popsáno v manuálu základní desky případně zkratkovitě přímo na základní desce. Často bývají tyto piny ještě berevně rozlišeny.


Konektory pro připojení čelního panelu

Při připojování tlačítek POWER a RESET ani nemusíme hlídat polaritu, jsou to pouze spínače a budou fungovat vždy. Pokud bychom připojili obráceně LED diody POWER nebo pevného disku, zjistíme to později při spuštění počítače a jejich zapojení pak můžeme za provozu obrátit.


Zapojení čelního panelu podle manuálu

- pro zvětšení klikněte -

S využitím manuálu tedy postupně zapojíme všechny konektory vyvedené z čelního panelu a případně i speaker, pokud ho naše počítačová skříň obsahuje.


Zapojení předních USB konektorů čelního panelu podle manuálu

- pro zvětšení klikněte -


Zapojení audio konektoru čelního panelu podle manuálu

- pro zvětšení klikněte -


Zapojení napájení....


V počítačové sestavě je pro napájení využito hned několik typů konektorů. Všechny vycházejí z napájecího zdroje a my si je teď postupně představíme.


Hlavní napájecí konektor ATX 24-pin

Jedná se o zdaleka největší svazek vodičů, který se nedá s ničím zaměnit. Samotný konektor bývá rozdělen na 20+4, což je variabilní přizpůsobení pro starší typy základních desek a v případě nově zakoupené desky již budeme vždy zapojovat "celý" 24-pinový konektor.


24-pin ATX hlavní napájecí konektor

Jeho umístění do základní desky snad ani není třeba vysvětlovat, záměna je prostě nemožná. Nicméně pro ilustraci je znázorněno na obrázku.


Zapojení ATX 24-pin napájecího konektoru podle manuálu

- pro zvětšení klikněte -


Přídavné napájení procesoru

Toto napájení procesoru je řešeno v závislosti na zvolené základní desce buď ATX12V 4-pinovým nebo EPS12V 8-pinovým konektorem. Oba konektory jsou označeny a jejich použití je přehledně vysvětleno v manuálu základní desky.


4-pin přídavné napájení procesoru
8-pin přídavné napájení procesoru

- pro zvětšení klikněte -


Universální 12V napájení Peripheral Power

Těchto konektorů nese každý napájecí zdroj hned několik a jejich využití se liší podle zvolených komponent. Mohou jimi být napájeny pevné disky, optické mechaniky, využívají se i pro přídavné PCI-Express 2.0 napájení základních desek nebo je možné z nich napájet například ventilátory. Dříve byly často používány i jako přídavné napájení na grafických kartách.


Napájecí konektor Peripheral Power

Naopak dnes se tyto konektory využívají hlavně pro připojení různých redukcí na jiné typy napájení a je tedy klidně možné, že z nich nevyužijeme ani jeden.


Napájení SATA

Tyto konektory využijeme pro napájení pevných disků a optických mechanik. V případě, že napájecí zdroj nedisponuje dostatečným počtem těchto konektorů, využijeme redukce z Per. Power napájení, viz. kapitola "Tipy před nákupem".


Napájecí konektor SATA


Přídavné PCI-Express napájení

V závislosti na typu naší grafické karty použijeme pro její napájení tento 6-pin konektor, v případě moderních a opravdu výkonných grafických karet dokonce dva nebo kombinaci 6-pin a 8-pin konektorů.


Přídavné PCI-Express napájecí 6-pin a 8-pin konektory

V případě použití redukce z Peripheral Power napájení (viz. kapitola Tipy před nákupem) je vhodné, aby byl každý ze dvou konektorů zapojen do jiné 12V větve napájecího zdroje.


Napájení ventilátorů

Ventilátory připojujeme v závislosti na typu konektoru u konkrétního ventilátoru. Může to být buď 3-pin, který připojíme do základní desky do příslušných 3-pin nebo 4-pin konektorů označených nejčastěji jako SYS_FAN, jejichž přesné umístění nalezneme v manuálu. Dalším typem bývá Peripheral Power konektor, který tedy připojíme přímo na příslušné napájecí větve zdroje. Třetí možností je kombinace obou konektorů a pak záleží pouze na našem uvážení.


Napájení ventilátoru Airen Redwings 120 Deluxe je možné přes 3-pin nebo Per. Power konektor

- pro zvětšení klikněte -

Napájení naší sestavy je kompletní, zbývá pouze připojit pevné disky a optické mechaniky datovými kabely. Pro toto připojení využijeme SATA, případně starší IDE kabely z příslušenství základní desky.


Zapojení datových kabelů.... a je to!


Datové SATA / IDE

SATA konektory jsou v manuálu nebo i přímo na základní desce očíslovány systémem SATA0, SATA1 atd. a je tedy vhodné pro pořádek postupně připojovat nejdříve ten pevný disk, na kterém bude nainstalován operační systém a dále pak postupně další pevné disky a až poté pokračovat optickými mechanikami.


Umístění SATA konektorů.....


.... a IDE konektoru podle manuálu

- pro zvětšení klikněte -


Rovněž zapojení staršího a dnes již téměř nepoužívaného IDE kabelu je v manuálu znázorněno. Na obrázcích je vidět rozdíl v připojení pevného disku datovým IDE a datovým SATA kabelem.


Datový IDE + napájecí MOLEX kabely


Datový i napájecí SATA kabely

Tímto jsme dokončili stavbu naší nové sestavy, která je teď připravena na první spuštění. Ještě předtím si k počítači připojíme monitor, klávesnici, myš a případně reproduktory. Z příslušenství napájecího zdroje použijeme hlavní přívodní kabel, kterým celou sestavu připojíme k elektrické síti. Na napájecím zdroji poté přepneme kolébkový přepínač do pozice "1" a stiskneme tlačítko POWER na čelním panelu počítačové skříně.

Po úspěšném spuštění nové sestavy by naše první kroky měly vést do BIOSu, kde je nutné provést alespoň několik základních nastavení ještě předtím, než začneme instalovat operační systém.
reklama