reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS115j: úsporný jednodiskový NAS

4.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Synology DS115j: úsporný jednodiskový NAS
Společnost Synology vypouští do světa nový jednodiskový NAS DiskStation DS115j, který má výhodu ve své energetické úspornosti, ovšem očividná nevýhoda zase tkví v tom, že nenabídne ochranu dat pomocí redundance.
Synology DiskStation DS115j je tedy jednoduchý NAS pro jeden pevný disk a není připraven pro zapojení dalšího pomocí rozhraní eSATA, takže je jasné, že nebude podporovat RAID. Určen je tak pro uživatele, jež případná ztráta uložených dat vinou havarovaného disku nebude moc bolet.





NAS má klasický design, na nějž jsme u Synology zvyklí, čili jde o bílé plastové tělo s vnitřní kovovou konstrukcí. Vepředu máme jako obvykle kontrolky a vypínač a vzadu pak veškerá rozhraní a konektory. V tomto případě jde o Ethernet, dva USB, napájecí konektor, otvor pro zámek a zapuštěné tlačítko pro obnovení továrního nastavení.





Synology slibuje přenosové rychlosti až 103 MB/s, takže je zřejmé, že DS115j je vybaven gigabitovým Ethernetem. Co se týče spotřeby, pak v klidu s vypnutým diskem si NAS vezme 3,85 W a zapnutý disk ji zvedne na cca 13 W, což bude záviset na typu samotného disku. Se spotřebou je také spojena potřeba chlazení a výsledná hlučnost, jež se zde pohybuje na úrovni 18 dBA.

Na tomto NAS běží obvyklý systém DSM (DiskStation Manager), čili máme v rámci hardwarové výbavy k dispozici veškerou jeho nabídku. NAS tak může pracovat jako multimediální server streamující video a audio nebo také jako úložiště domácího kamerového systému díky aplikaci Surveillance Station. Výkon zajistí 800MHz procesor Marvell Armada 370 se 256 MB paměti DDR3. Disk bude interně naformátován na EXT4 a připojená USB zařízení mohou mít EXT4, EXT3, FAT, NTFS či HFS+ (pouze pro čtení, velikost svazu max. 2 TB). Více se o tomto produktu dozvíte na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ Synology
reklama