reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tchaj-wan postihl masivní výpadek elektřiny, jak ovlivní výrobu čipů?

3.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Tchaj-wan postihl masivní výpadek elektřiny, jak ovlivní výrobu čipů?
Regiony Tchaj-wanu, kde se mimo jiné nacházejí i kapacity pro výrobu počítačových čipů, dnes zasáhl velký výpadek elektrické energie, který trval přibližně hodinu a půl. Jak může ovlivnit výrobu čipů? 
Dnes v sedm ráno našeho času začaly přicházet první reakce od různých tchaj-wanských technologických firem, které se týkají dopadu masivního výpadku elektrické energie. Dle Taiwan Power Company jde o dopad selhání jistého zařízení v tepelné elektrárně Hsinta Power Station. Výpadek pak vyřadit vysokonapěťovou rozvodnu v Tainanu a poté kaskádovitě celou řadu měst včetně metropole Tchaj-pej, kde destabilizoval jižní část rozvodné sítě a v důsledku byla odpojena řada elektráren na jihu země. Tchaj-wan tak náhle přišel o cca 10,5 GW a postiženo bylo na 5,5 milionu domácností krom firem.
 
Aktuálně je rozvodná síť postupně zprovozňována s tím, že elektrárna Hsinta Power Station zatím zůstane odříznuta a její výkon bude muset být nahrazen z jiných zdrojů včetně vodních. 
 
 
Dle TPU se už k incidentu stačili vyjádřit zástupci mnohých tchaj-wanských firem, přičemž nás bude asi nejvíce zajímat reakce TSMC. Ta uvádí, že jí se tento výpadek téměř netýká. Sama zaznamenala přinejhorším 0,4 až 1sekundový pokles napětí v síti a bude ještě zkoumat, co ten mohl způsobit. Firma ale zdůrazňuje, že v každém případě bude pro ni dopad výpadku zanedbatelný. 
 
UMC dopadla hůř, neboť výpadek ovlivnil továrnu v Nanke, ale i ta už opět najíždí, čili ani zde by škody neměly být velké. Dále tu máme výrobce displejů Innolux, který zaznamenal pokles napětí až jeho krátkou ztrátu, ale pak najely záložní generátory. Nyní firma také zkoumá, jaké budou následky. 
 
Výrobci pamětí DRAM Nanya a Winbond hlásí, že jich se tato událost nijak nedotkla, pak tu máme výrobce PCB Taihong, HannStar a potažmo jiné v oblasti Kaohsiung, kteří o energii přišli, ale vzhledem k tomu, že jejich produkce není tak citlivá na neustálý přísun energie, budou ztráty jen malé a dokáží je vykrýt skladové zásoby. 
 
Pak už tu máme firmy jako Zhengwei Tucheng, která vyrábí napájecí konektory a i přes to, že si prošla plným 90minutovým výpadkem, hlásí v podstatě nulový dopad na výrobu.
 
Vypadá to tak, že průmysl Tchaj-wanu zvládl tento výpadek s jen mírnými následky.  


reklama