reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tchaj-wan se potýká s nedostatkem vody, TSMC a jiní se připravují na nejhorší

25.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Tchaj-wan se potýká s nedostatkem vody, TSMC a jiní se připravují na nejhorší
Ostrovní Tchaj-wan je sice protkán vodními toky a má vybudovány přehrady, přičemž území na západ od Tchaj-pej připomíná na mapě naše Třeboňsko. Přesto nyní na Tchaj-wanu chybí voda a přichází na řadu omezení spotřeby.
Na Tchaj-wanu už měsíce pořádně nepršelo a také tajfunová sezóna byla mimořádně slabá, přičemž vodní rezervoáry ve střední a jižní části ostrova jsou dle Reuters už pod 20 procenty. Na nejhorší se připravuje také Ministerstvo průmyslu a ministryně Wang Mei-hua doufá, že přiměje firmy k tomu, aby snížily spotřebu vody až o 11 procent. Nepříznivé jsou také předpovědi pro nejbližší období, kdy se očekává také jen minimum srážek. 
 
 
Vodu pochopitelně potřebují i provozy výrobců čipů, což jsou na Tchaj-wanu především firmy TSMC a UMC. Právě TSMC už začala využívat zásobování vodou prostřednictvím cisteren, které objíždějí některé firemní továrny a zároveň se připravují další opatření. Firma přitom v analogii mluví o tlakové zkoušce, čili aktuálně pobíhá zatím spíše trénink, aby bylo TSMC připraveno na ještě horší situaci. Rovněž společnost VIS (Vanguard International Semiconductor Corporation) začala s cvičením, v jehož rámci proudí dodávky vody v cisternách do jejích továren v Hsinchu na severu země. 
 
V této době tak TSMC kvůli nedostatku vody ještě nijak nesnižuje své výrobní kapacity, čili vliv na produkci je zatím nulový. Společně s UMC už má podepsány smlouvy s firmami, které nabízejí přepravu vody v cisternách a společnost VIS (Vanguard International Semiconductor Corporation).
 
Je pochopitelné, že v takovémto prostředí se bude produkce zvyšovat obtížně, přičemž právě v této době jsou na tchaj-wanské výrobce čipů kladeny stále vyšší nároky, firmy soupeří o dostupné kapacity, a to včetně sektoru automotive s politiky v zádech.  


reklama